Torsdag la et utvalg frem forslag til ny eierskapsstrategi for Troms Kraft, som eies av Tromsø kommune og Troms fylkeskommune. Eierne mottok et årlig utbytte på over 100 millioner kroner fra selskapet, inntil en serie skandaler fra 2011 førte til store tap, underskudd og null kroner i utbytte. I tillegg ble selskapet rammet av regnskapsfeil på opptil 1,7 milliarder kroner i det svenske datterselskapet Kraft & Kultur, der rettssakene nå pågår.
Lønnsomhet, lønnsomhet, lønnsomhet.
- Selskapet trenger en tydeligere eierstyring der man kvitter seg med gammel moro og fokuserer på lønnsomhet, lønnsomhet, lønnsomhet.
Det sa fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen, da han overleverte forslag til ny eierskapsstrategi for Troms Kraft. Den tidligere fiskeriministeren har ledet utvalget som foreslår en rekke tiltak for at selskapet igjen skal kunne betale utbytte til sine offentlige eiere.
- Vi foreslår et utbytte på 60-80 prosent av konsernresultatet etter skatt. Det er mye og det er ambisiøst, men i tråd med eiernes forventninger og utbytte i lignende selskaper. Og 60 prosent er jo mindre enn 80 prosent, sa Ludvigsen.
- Hva er "gammel moro"?
- Det er de store investeringene Troms Kraft påtok seg, der de gikk inn i hotellvirksomhet, oljeselskap og en rekke andre aktiviteter. Det er det slutt på nå. Selskapet har solgt seg ut av mesteparten og bør selge seg ut av alt som ikke er innenfor kjernevirksomheten kraft. Men de har fortsatt lav egenkapital, så det kan ta tid før eierne får utbetalt utbytte, sa Ludvigsen.
Troms Kraft brukte på noen få år mellom 2,5 og 3 milliiarder kroner på oppkjøp i andre selskaper, der mesteparten av investeringene var lånefinansiert. Investeringene førte til store tap, senest nedskrevet med flere hundre millioner kroner i regnskapet for 2014.
Trakk seg etter gigant-tap
Konsernledelsen og styret som gjennomførte investeringene trakk seg etter sterk offentlig kritikk. En rettslig granskningsrapport hevdet at selskapets ledelse hadde stor vilje til å ta høy risiko, men manglet kompetanse på risikostyring. Den nye ledelsen har de siste årene solgt seg ut av over tretti selskaper, lagt ned alle forretningsområder utenom kraftvirksomheten og kvittet seg med en femtedel av de ansatte. Selskapet sliter fortsatt med lav egenkapital og planlegger å selge sitt vindkraftanlegg utenfor Tromsø for å styrke egenkapitalen.
Fylkesrådsleder og eier Line Fusdahl (H) var fornøyd med rapporten.
- Egenkapitalen i selskapet må styrkes, og det viktigste da er at vi igjen får et lønnsomt selskap, sier Fusdahl. Rapporten foreslår flere tiltak for å styrke eiernes kontroll av styrets og administrasjonens beslutninger, noe byrådsleder og eier Øyvind Hilmarsen er glad for.
- Det er et godt forslag som setter tydelige krav til hva vi forventer av økonomiske resultater og utbytte, sier Hilmarsen.
Han var i flere år kritisk til selskapets ledelse, og fikk gjennomført en rettslig granskning av selskapets investeringer og handlinger som han mente gikk mot eiernes instruksjoner. Granskningsrapporten slaktet konsernledelsens risikable investeringer, manglende internkontroll og stilte spørsmålstegn ved ledelsens lojalitet til eierne.
Forslaget til ny eierskapsmelding skal behandles av politikerne i kommunen og fylkeskommunen i juni, fem år etter at de første skandalene i selskapet ble offentlig kjent. Hvor mange år det tar før selskapet igjen kan betale utbytte til eierne, kunne ingen av dem svare på torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.