- Å produsere væske fra skifer er trolig den neste store utviklingen i USA, sa John Knight i Statoil under en presentasjon av skifergass under oljemessen ONS i august. Briten John Knight er ingen ringere enn personen Helge Lund nylig utpekte til øverste sjef for Statoils globale strategi og forretningsutvikling.
Da DN.no ringte Statoil-ekspert Trond Omdal i Arctic Securities og fortalte om Knights uttalelse, kom analytikeren med en treffsikker spådom om at Statoil ville gjøre et storkjøp innen skiferolje. Han spådde også rett i hvilket område det ville skje.
- Et mulig scenario er en farm-in-avtale i Eagle Ford-strukturen, men man skal ikke utelukke at Statoil rett og slett kjøper et selskap som er etablert innen skiferolje, sa Omdal til DN.no. Også tidsmessig spådde Omdal riktig.
- Jeg tror at man ikke skal se bort fra at dette kan skje allerede i løpet av de neste 6-12 månedene, sa Omdal til DN.no i august.
Les hele saken: Dette kan bli Statoils neste storkjøp
Lavere kostnad
Søndag fikk altså Omdal rett. Statoil kjøper lisensene til Enduring Resources i Eagle Ford-området. Omdal mener Statoils satsing på skifervæske kan være en god investering.
- Ved å gå inn i skiferområder med mye væske i tillegg til gass, blir break even-prisen lavere fordi man kan selge mye kondensat til god pris.
- Kan man sammenligne kondensat med en lett olje?
- Ja, prismessig er det litt rabatt på kondensat i forhold til råolje, men det er sammenlignbart. Det er mye nærmere olje enn gass.
Nytt samarbeid
Men en ting kunne ikke selv Statoil-ekspert Trond Omdal ha gjettet. At Statoil inngår joint venture med Talisman.
- Det er interessant at Statoil inngår en joint venture med Talismann, det er en ny utvikling. Talismann satser stort på skifer, men Statoil har jo tidligere inngått samarbeid med Chesapeake Energy, så på forhånd ville jeg kanskje trodd at Statoil ville gå inn i et nytt samarbeid med dem, sier Omdal.
- Men du, hva gjorde at du gjettet så riktig da vi intervjuet deg i august?
- Det var jo uttalelsen John Knight kom med til Dn.no. Det vil si, den første triggeren var en Bloomberg-melding tidligere i år om at Statoil sammen med BP og Shell hadde vært i "data room" og sett på lisenser til skiferselskapet Toreador Resources som har skiferlisenser utenfor Paris. Og så var triggeren uttalelsen fra John Knight på ONS som DN.no skrev om. Det har jo også vært trenden blant skifergass-selskapene og Chesapeake har varslet at de går tungt inn i skiferolje, forklarer Omdal.
Store aktører snur
Ifjor brukte Chesapeake Energy bare én av ti letekroner til å bore etter skiferolje, men til neste år planlegger Chesapeake å bruke 40 prosent av borebudsjettet på skiferolje, opplyste selskapet i sommer. I 2012 skal hele 55 prosent av budsjettet brukes på den ukonvensjonelle oljen, og kun 45 prosent brukes på å bore etter gass.
Statoil har også tidligere signalisert nye satsinger i forkant av storkjøp, forteller Omdal.
- Statoil gjorde det samme før de kjøpte lisenser i Marcellus-formasjonen; ved tredjekvartalsfremleggelsen noen uker før Marcellus-kjøpet signaliserte konserndirektør for gass, Rune Bjørnson, at Statoil vurderte å gå inn i skifergassutvinning eller ukonvensjonell gassproduksjon. Også Peter Melbye sa på en analytikerkonferanse noen måneder før det at de så på skifergass. Og før de kjøpte oljesand i Canada, kom det også signaler i forkant, forklarer Omdal.
Les mer om Statoils kjøp: Lund gjør storkjøp i skiferolje (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.