Fredag ble det klart at den John Fredriksen-dominerte oppdrettskjempen Marine Harvest skroter budet på fôr- og oppdrettsselskapet Cermaq, der staten er største eier.

Dermed kan veien ligge åpen for en oppslitting og salg av Cermaqs fôrvirksomhet til investeringsselskapene Altor og Bain Capital for i alt 6,2 milliarder kroner.

Snapper laksen
Analytiker Geir Kristiansen i Sparebank 1 Markets er ikke overasket over at Marine Harvest trekker budet, og tror heller ikke at selskapet vil komme med et nytt tilbud.

Istedet venter han at Marine Harvest vil snappe opp hele eller deler av laksevirksomheten, som blir igjen etter et salg av fôrvirksomheten Ewos.  

- Det finnes mange ulike scenarier her, men det mest sannsynlige er at Cermaq gjennomfører salget av Ewos, for så å jobbe videre med salget av «Mainstream», sier han til TDN Finans.

Giske vil ha mer
Oppgaven trenger nødvendigvis ikke bli enkel for Marine Harvest.

Forhandlingene med Cermaq-styret strandet på pris.

Samtidig har budskapet fra Cermaq-hovedeier Trond Giske også vært at verdiene er betydelige høyere enn Marine Harvest har vært villige til å betale.

company:ceq

Rimeligere kjøp
Såpass trygg er Giske på at det ligger større verdier i selskapet at han har tilbudt å kjøpe inntil 21,6 prosent av Cermaq, noe som eventuelt vil bringe statens eierandel til 65 prosent.

Målet er å posisjonere seg for hva han har kalt verdiskapende transaksjoner, lik et separat salg av Ewos.

Veien kan også synes lettere for Giskes varslede aksjekjøp, der potensielle selgere kan melde sin interesse for ønsket salgsvolum over minimum 5000 aksjer til bindende kurs.

Fredriksens manglende interesse bidrar til bratt fall for Cermaq på Oslo Børs fredag, der aksjen CEQ er ned 3,6 prosent til 108,50 kroner etter å vært handlet rundt 110 kroner aksjen.

- Et godt kjøp
Sparebank-analytikeren mener Staten gjør et godt kjøp hvis de får aksjer på disse nivåene.

- Jeg er overrasket over at markedet ser ut til å legge seg på 100 til 110 kroner per aksje for Cermaq. Hvis Staten får aksjer på det nivået tror jeg de gjør en veldig god investering, sier Kristiansen til TDN Finans.

Analytikeren tror en oppsplitting av selskapet kan generere verdier på over 120 kroner per aksje.

- Mot 130 kroner mener jeg at verdiene er strukket i Cermaq, sier han.

Les også:
Laksekampen: Ber om lov til å splitte Cermaq

- Dette er verdens største halerisiko (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.