Grekerne klarer snart ikke forholde seg til flere skatter og kutt i lønninger og pensjoner, ifølge Thanos Dokos, sjef for tenketanken ELIAMEP i Aten. Han sier befolkningen skjønner at det er «en blodpris for feilene som er begått».
- Folk vil akseptere dette, dersom det er del av en plan om å få økonomien ut av kaoset. Men i stedet kommer det nesten daglig meldinger om nye kutt og skatter som virker som desperate forsøk på å overbevise internasjonale långivere, sier Dokos til NTB.
- Folk er i ferd med å miste håpet om at ting vil bli bra igjen etter noen år med oppofringer. Vi mangler desperat et lys i enden av tunnelen, noe som har stor effekt på psyken til den jevne greker.
Tirsdag skal den greske nasjonalforsamlingen stemme over den nye og svært omstridte eiendomsskatten. Den skal gi milliardinntekter til et slunkent budsjett, men har skapt raseri i den allerede hardt pressede middelklassen.
Ny avstemning
Dokos mener regjeringen må balansere kuttene med tiltak for å skape vekst i økonomien. Utsettelsen av den uunngåelige nedskrivningen av Hellas' massive gjeld gjør bare regningen for skattebetalerne i eurosonen høyere, forklarer han.
Samtidig øker frykten hos den greske regjeringen for at EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) sier at nok er nok, og stanser utbetalingen av nye lån.
- For tre eller seks måneder siden tror jeg regjeringen tok for gitt at den uansett kom til å få hjelp på grunn av konsekvensene av å la være. Men nå tror jeg ikke den er så sikker lenger, sier Thanos Dokos.
Sintere og sintere
Samtidig med at EU-lederne kjemper mot klokka for å finne løsninger på gjeldskrisen i eurosonen, blir nemlig den greske befolkningen sintere og sintere over stadig nye skatter.
Det er en utbredt følelse i befolkningen at den greske regjeringen i stedet for å bedre skatteinnkrevingen og slå ned på svart arbeid, hele tiden legger nye utgifter på dem som allerede sliter hardest.
- Problemet er at den greske befolkningen ikke står samlet. Denne krisen splitter oss, vi må ha en ny leder som kan samle oss, sier Andreas Tsolkas (28) på Syntagma-plassen i Aten.
Han var en av flere hundre demonstranter som sent søndag kveld protesterte foran nasjonalforsamlingen mot regjeringens sparetiltak. Demonstrantene ropte slagord og enkelte kastet flasker. Politiet svarte med tåregass.
Blir for å kjempe
Hos mange grekere er frustrasjonen nå så stor og fremtidsutsiktene så dystre at de ønsker å forlate Hellas. Men det er ikke løsningen, ifølge Andreas og de tre vennene, Yannis, Themis og Martha.
- Vi skal bli her i Hellas og kjempe, sier 30 år gamle Themis til NTB.
- Det er som et diktatur, sier George Katsoulis.
- De legger eiendomsskatten på strømregningen. Dersom folk ikke har råd til den skatten, kuttes strømmen. (©NTB)
Les mer:
<b>Stor usikkerhet rundt avstemming i Hellas</b>
<b>Hellas lover standhaftighet </b>
<b>Presset EU vil styrke krisefondet </b>
<b>Soros frykter total kollaps</b>
<b>Kinas sentralbanksjef tror ikke på konkurs</b>
<b>Tror på støtte fra EU</b>
<b>Euroen faller videre</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.