Temperaturen i boligmarkedet er høy, likevel vil den fortsette å stige, mener ekspertene.
- Selv om renten stiger litt, vil etterspørselen være så stor at prisene fortsetter å øke, sier professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH).
Mandag legger eiendomsmeglerbransjen frem boligprisstatistikken for september. Samtlige eksperter DN.no har snakket med forventer at den sesongjusterte prisveksten fra august til september vil ligge på 0,2-0,3 prosent. Hittil i år har prisene økt med 8 prosent.
- Ved begynnelsen av året forventet alle at prisene ville stige med 5-6 prosent, men de har vist seg å stige enda mer, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank.
Økning utover høsten
Utover høsten tror økonomene på fortsatt vekst i boligprisene, men på et lavere nivå enn vi har sett hittil i år. Professor Grytten tror imidlertid prisene vil øke like mye også utover høsten.
- Både absolutte og sesongjusterte tall vil stige like mye som trenden har vært hittil, sier han.
Ifølge en ny undersøkelse Meglerinnsikt/Nordic Housing Insight har gjort blant 650 meglere tilknyttet Norges Eiendomsmeglerforbund, tror de fleste meglerne at prisene vil holde seg uendret, eller kun øke litt de neste månedene. På samme spørsmål i mai, svarte de fleste at prisene ville øke.
- Det ser ut som fremtidsoptimismen er mindre nå enn i forrige periode. Vanligvis er markedet flatt utover høsten, så forventningene følger normalen, sier Tormod Boldvik, leder av Norges Eiendomsmeglerforbund.
- Men vi er litt spente på om prisene vil ligge over, slik de har gjort hittil i år, legger han til.
Fortsatt stor etterspørsel
Større etterspørsel enn tilbud er den største årsaken til prisveksten, mener ekspertene. Forventningene om fortsatt prisvekst og et lavt rentenivå er med på å presse markedet oppover.
- Prisene stiger fordi det er stor aktivitet i markedet. Ingenting tilsier at det vil snu, sier sjeføkonom i Swedbank First Securities Harald Magnus Andreassen.
Ekspertene er uenige i om hvordan boliglånsrenten vil utvikle seg, men samtlige tror den ville ligge nært dagens nivå en god stund fremover.
- Boliglånsrenten vil etter hvert stige, jeg tror den vil stige første halvår neste år og være 0,5 prosent høyere på dette tidspunktet neste år, sier Jullum.
Ifølge undersøkelsen fra eiendomsmeglerforbundet tror de fleste meglerne på en uforandret styringsrente fra Norges Bank om ett år. Dette står i kontrast til resultatet i vår, da de fleste trodde renten ville øke.
- Det var sterke signaler i den perioden om at renten ville gå opp, men den har i stedet gått litt ned, i tillegg er det signaler om at renten ikke vil bli satt opp i overskuelig fremtid, sier Boldvik.
Etterlyser balanse
- Vi har ikke et sunt marked nå, folk kjøper fordi de forventer at renten vil synke og prisene øke, men dette kan ikke fortsette i det evige, sier Jullum.
Han er ikke redd for en boligboble, men tror flere kan gå på en kraftig smell om folk fortsetter å ha høye forventninger om økte boligpriser og lav rente.
- Ved en renteøkning vil større deler av folks inntekter gå til betjening av lån. Da vil kjøpekraften gå ned. Dette vil kunne gå hardt utover butikkene og kjøpesentrene, sier han.
Unge førstegangskjøpere
Tross stigende priser lar ikke unge førstegangskjøpere seg skremme. Undersøkelsen fra eiendomsmeglerforbundet viser nemlig at hovedtyngden av førstegangskjøpere i markedet er mellom 23 og 26 år.
Samtidig viser undersøkelsen at det er store regionale forskjeller hva gjelder alderen til førstegangskjøperne. I Oslo og Stavanger mener 27 prosent av meglerne at førstegangskjøperen er over 25 år, mens 17 prosent mener dette på landsbasis. I Trøndelag er førstegangskjøperne yngst. Her opplyser 40 prosent av meglerne at kjøperne er under 22 år.
Les også:
- Ikke uventet med korreksjon i boligprisene
- Kan dempe boligprisveksten noe
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.