DNB Markets oljeekspert Torbjørn Kjus spår skifergassrevolusjon og at oljeprisen vil falle det neste tiåret. Nordeas oljeekspert Thina Saltvedt tror det fortsatt er mange utfordringer som kan holde oljeprisen oppe på lang sikt.
Spår at oljefesten snart er over
- Jeg tror ikke man ensidig skal se på skiferoljeprodukjsonen, det er også mange andre områder som er spennende. Irak har et kjempepotensial, der er potensialet størst. Så har man USA hvor veksten i produksjonen har vært formidabel de siste årene. I tillegg har man Canada og presalt-områdene i Brasil, sier Thina Saltvedt til DN.no.
Hun peker på at selv om ny teknologi har skapt muligheter for produksjon av skifergass og - olje, har Irak alene potensial til å bli en like stor aktør som Saudi-Arabia og det til en mye lavere pris.
Krever mye boring
- Potensialet for skifergass er der, men oljeprisene er veldig viktige, for hvis prisene faller for mye vil ikke de dyreste prosjektene være lønnsomme når den amerikanske oljeprisen faller under 90 dollar fatet, advarer hun.
Saltvedt forteller at det er typisk for skiferoljeproduksjonen stiger raskt det første året, for så å falle 75 prosent etter det første året. Derfor må man bore hele tiden og hvis oljeprisen faller, vil ikke oljeselskapene ha nødvendig pris for å holde boretakten oppe.
- Nå kommer skiferolje raskt på grunn av oljepriser på 110 dollar fatet. Det er ikke sikkert produksjonen kommer like raskt opp på lavere oljepriser, sier Saltvedt.
Den stadige boringen gjør det også lettere å raskt redusere produksjonen i motsetning til hva man kan for eksempel på norsk sokkel.
- I skiferolje kan justeringer gjøres på kort tid, mens hvis oljeprisene faller skal det mye til i Norge for at man stopper produksjonen fordi vi her investerer mye før produksjonen starter.
Rørproblemer
I tillegg har USA infrastrukturproblemer som gjør at det slett ikke er sikkert at økningen i skiferolje vil fortsette å være like sterk. Hvis oljeprisene holder seg høye, vil olje også få større konkurranse fra blant annet gass, sier Saltvedt som i disse dager arbeider med en ny langsiktig oljeprisprognose for Nordea som skal presenteres 4. september.
- Frem til 2015 tror jeg markedet vil holde seg forholdsvis stramt, mesteparten av de nye prosjektene er ventet fra 2015-2020. Den nye kapasiteten er også avhengig av at ikke den politiske uroen fortsetter. USA vil ikke redde oss alene hvis for eksempel den arabiske våren fortsetter og det kan vi ikke se bort fra. På grunn av de politiske utfordringene vi har kan det likevel bli stramt i oljemarkedet, så jeg vil ikke ensidig si at det blir et bedre marked, men utsiktene ser bedre ut fra 2015, sier Saltvedt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.