Markedene har ventet på Ben Bernanke hele uken. På fredag klokken 16.00 norsk tid skal endelig den amerikanske sentralbanksjefen på talerstolen under det årlige Fed-symposiet i Jackson Hole i Wyoming.
Frykten for vekstutsiktene i verdensøkonomien og i USA spesielt, kombinert med vedvarende gjeldsproblemer for flere store og mindre euroland, har den siste måneden sendt verdens aksjemarkeder ut på en nedtur de ikke hadde vært utsatt for siden finanskrisen. Den brede S&P-indeksen har falt 13,5 prosent siden 25. juli, mens den europeiske samlingsindeksen FTSEurofirst har tapt nesten 17 prosent i samme periode.
Børsene steg de tre første dagene denne uken i håp om at Bernanke vil annonsere nye tiltak for å stimulere den amerikanske økonomien, som står for nesten en kvart av verdens verdiskaping. Men skal man tro ekspertene, blir investorene skuffet på fredag. Amerikanske børser trakk seg også tydelig tilbake på torsdag.
Høyere inflasjon
Situasjonen er nemlig en helt annen enn på samme tidspunkt i fjor, da Bernanke la opp til runde nummer to med kvantitative lettelser, kjent som "QE2", som resulterte i støttekjøp av amerikanske statsobligasjoner for 600 milliarder dollar. Et stort hinder for QE3 er dagens inflasjonsnivå. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg er bensin 33 prosent dyrere enn for ett år siden, forbrukerinflasjonen stiger to ganger raskere, og inflasjonsutsiktene mye høyere.
- Forholdene er svært forskjellige i dag, konstaterer Keith Hembre, sjefsøkonom og strateg ved Nuveen Asset Management og tidligere Fed-analytiker.
Han får medhold av Mohamed El-Erian, sjefen for verdens største obligasjonsfond, Pimco.
- Sammenlignet med august 2010 er inflasjonen høyere, strukturelle barrierer for jobbskaping er dypere, de globale omgivelsene er mindre samarbeidsvillige, og uavhengigheten og troverdigheten til Fed er under sterkt press, skriver han i Financial Times.
- Listen ligger høyt
Dessuten har Bernanke allerede trykket på avtrekkeren ved forrige rentemøte 9. august i år. Da ga han klart uttrykk for at de økonomiske utsiktene er svekket og sa at Fed ville holde styringsrenten nær null frem til 2013. Wall Street Journal påpeker at situasjonen slik sett er den motsatte av i fjor. Etter august-rentemøtet i 2010 var uttalelsene ganske nøytrale, før QE2 altså ble annonsert 17 dager senere i Jackson Hole.
- Listen ligger høyt for nye verdipapir-kjøp, sier derfor investeringsstrateg James Dunigan i PNC Wealth Management til Bloomberg.
Uheldig presedens
En annen forskjell i forhold til fjoråret er at pengepolitikken på mange måter er et av de eneste verktøyene som gjenstår i USAs økonomiske politikk. Renten er allerede lav, og kompromisset som ble inngått denne måneden mellom demokrater og republikanere om å heve gjeldstaket krever kutt i offentlige utgifter på så mye som 2.400 milliarder dollar i løpet av de ti neste årene.
Det er også nettopp fordi Fed kan virke som det siste halmstrået at aksjemarkedene har skrudd opp forventningene.
- Vi har skapt en veldig uheldig presedens. Kapitalmarkedene sutrer, og myndighetene hopper. Fed har blitt Pavlovs hund for aksjemarkedet, og dette er en forferdelig presedens for politikerne, mener sjefsstrateg Jim Paulsen ved Wells Capital Management.
Men ekspertene tror altså ikke at Bernanke vil hoppe denne gangen.
- Blir skuffet
- De som tror vi får annonsert ytterligere stimulering fra Fed vil bli skuffet, sier Dunigan i PNC.
Ifølge flere analytikere vil sentralbanksjefen i stedet redegjøre for hvilke midler Fed har til rådighet for fremtiden.
- Jeg tror ikke han kommer til å gjøre mer enn å skissere alternativer for fremtidens politikk, sier strateg Alan Ruskin i Deutsche Bank Securities.
- Bernanke har hatt en tendens til å være i forkant av begivenhetene og vist en viss evne til å trekke kaniner ut av hatten. Noen tror kanskje at han fortsatt er en tryllekunstner. De er i mindretall, avslutter han.
Les mer:
<b>Wall Street faller tilbake</b>
<b>Varsler to år med lave renter</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.