Verdens største økonomi sliter med å komme i gang igjen etter den kraftige nedturen i 2008. Fredag viste de reviderte tallene at brutto nasjonalprodukt steg med moderate 1,4 prosent målt i årlig rate i årets andre kvartal.
Mange eksperter frykter at USA er på vei inn i en ny resesjon, og at en dobbeldipp kan være rundt hjørnet. Men makroøkonomene i Nordea Markets tror ikke at det vil gå så ille.
- En av grunnene er at etterspørselen allerede er på veldig lave nivåer. Det mest ekstreme eksempelet på dette er at privat boligbygging er på så lavt nivå at for å trigge en ny resesjon må det falle videre til et nivå som er fysisk umulig, skriver makroøkonom Johnny Bo Jakobsen i Nordeas ferske rapport "Økonomiske utsikter" mandag.
Alvorlig sjokk
Han peker på at også bilsalget, investeringsnivået i bedriftene og bygging av næringsbygg har falt til så lave nivåer.
- Når man ser på tallene så må det et alvorlig sjokk til, kanskje et finansielt sjokk, for å trigge et så kraftig fall i etterspørselen at det vil føre til en ny resesjon. Man kan ikke utelukke et slikt sjokk, men det er ikke en del av vårt hovedsyn, skriver han.
Jakobsen mener at det er verdt å merke seg at amerikanske husholdninger har økt sp#229en markert etter krisen. Før krisen sparte amerikanske husholdninger bare to prosent av inntekten sin, mens spareraten i andre kvartal 2010 hadde økt til 6,2 prosent.
- Det betyr at smellen for forbrukerne kanskje blir litt mindre alvorlig dersom det kommer et nytt, negativt sjokk. Husholdningenen kan lettere absorbere et slikt sjokk ved å kutte ned på sp#229en istedenfor forbruket. Likevel begrenser bankenes strenge långivningspraksis denne bufferen, mener han.
Tar over som vekstmaskin
Det er samtidig risiko for at fallet i boligprisene kan trigge en ny bølge av mennesker som ikke greier å betale boliglånene sine, som igjen kan føre til at bankene strammer inn ytterligere og dermed slå bena under resten av økonomien.
- Samtidig er det indikasjoner på fremgang for bedriftene og for ekspoerten. Spesielt er det tegn til at inntjeningen og sysselsettingen i småbedriftene har bedret seg, som gir håp om at denne delen av økonomien vil ta over som vekstmaskin, skriver Jakobsen.
Makroøkonomen tror i tillegg at den amerikanske sentralbanken vil komme med ytterligere stimulanse i tiden fremover, gjennom økt kjøp av amerikanske statsobligasjoner.
Les også:
<b>Finanskrisebillige aksjer</b>
<b>- Blodbadet blir blodigere</b>