- Selv om vi har fått en prisutvikling som tilsier at vi har hatt en utjevning i behovet for antall boliger, mener jeg fortsatt at vi har for få boliger. Salget er fortsatt sterkt, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.
I løpet av årets andre kvartal har igangsettingen av nye boliger steget med 7,4 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor, men samlet for første halvår er igangsettingen ned med 5,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
Det viser en ny rapport som ble lagt frem av Boligprodusentenes Forening i dag.
Leiligheter er segmentet som kommer dårligst ut. Jæger mener dette skyldes at tomtene prises for dyrt og at bygningsprosjektene på bakgrunn av dette blir forsinket. Han mener vi er langt unna den igangsettingen vi trenger for å imøtekomme befolkningsveksten.
Salget flater ut
Salget av nye boliger steg med 4,7 prosent i andre kvartal sammenlignet med samme kvartal i fjor.
I løpet av årets første seks måneder har salget av nye boliger økt svakt med 0,9 prosent, sammeliknet med første halvår av 2012.
Eneboliger har hatt sterkest vekst.
- Kostnadene ved å bygge nye boliger er for høye, og når en da ikke får kjøpeviljen til å gå i hop med dette, vil en se en utflatning i salget, sier Jæger.
Unormalt høyt i fjor
- Fjerde kvartal i fjor var unormalt høyt, og det er nok en av årsakene til at igangsettingen er noe ned, sier Jæger.
Rapporten fra Boligprodusentenes forening viser at spesielt leilighetsbygg stagnerer. Jæger mener dette er bekymringsverdig.
Videre avviser han at økt boligbygging vil presse prisene ned i nærmeste fremtid.
- Vi er fortsatt 10.000 boliger unna de 38.000 boligene vi bør bygge hvert år for å imøtekomme befolkningsveksten og etterspørselen, spesielt i Oslo. Om prisene er ned 1,8 prosent en måned betyr det ifølge meg at prisene er så godt som flate, sier Jæger.
- Ingen menneskerett å bo i Oslo
- I de fleste andre europeiske storbyer ser vi at det på ett eller annet tidspunkt blir fullt. Nå har vi ikke kommet dit i Oslo ennå, men vi tror ikke at vi er langt unna heller. Det er ingen menneskerett å bo i Oslo, sier administrerende direktør Bjørn Birkeland i Prognosesenteret, som utarbeider rapporten for Boligprodusentene.
Han tror det må åpnes for større utbygging i Osloområdet, dersom boligprisveksten skal komme ned på samme nivå som konsumprisindeksen, altså at den årlige prisveksten ikke skal overstige tre prosent, noe Birkeland mener ville vært en sunn utvikling.
- Ingen ønsker at Oslo skal bli bosted bare for dem med mest penger, men vi ser at presset på markedet i Oslo er såpass stort at det kan bli en realitet. Derfor er det viktig å holde boligproduksjonen oppe, sier han.
Risikosport
- Konkurransen om tomtene er nå på et nivå som gjør at lønnsomheten i boligutbygging blir en risikosport for produsentene, sier Birkeland.
Han peker på at tomteprisen og høye byggekostnader har blitt et hinder for mange av boligprodusentene, noe som igjen fører til færre igangsettelser.
- Vi mener at det må reguleres flere tomter, slik at tomteprisen synker og at det blir mer lønnsomt å drive med boligutbygging, sier Birkeland.
Les også:
Boligrushet uteble
<b>Derfor er boligen den perfekte pensjonssp#229en</b>
<b>- Egenkapitalkravet har kjølt ned det hete boligmarkedet</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.