Igår ble det klart at den kanadiske kioskkjeden Couche-Tard er fortsatt langt unna en akseptgrad på minst 90 prosent for sitt bud på Statoil-stasjonene, og derfor forlenger tilbudsperioden.
Venter mer
Analytiker Martin Stenshall i Danske Markets tror det er liten sjanse for at kanadierne vil trekke seg fra kjøpet, og at de heller vil sukre pillen ytterligere.
Fra et opprinnelig tilbud på 53 kroner aksjen, eller 15,9 milliarder for selskapet, venter han at Couche-Tard kan komme til å legge på inntil to milliarder kroner.
- Vi mener det er en større sannsynlighet for at Couche-Tard vil øke budet til mellom 56 og 58 kroner, skriver analytikeren i en oppdatering tirsdag.
Han peker på at en akseptgrad på 66,7 prosent sålangt er betydelig lavere enn forventet, men at kanadierne ikke vil risikere en oppgang i sin egen aksje på over 20 prosent siden budet ble kjent, ved å gå fra budet. Samtidig understreker han at kanadierne ikke er bundet av å måtte øke budet med minst åtte prosent, som er en betingelse satt for andre bud Statoil måtte motta.
Tror ikke på konkurrerende bud
Pareto Securities tror at Couche-Tard må høyne budet, men Nordea Markets og DNB Markets anbefaler sine kunder å akseptere det.
- Den opprinnelige budfristen gikk ut i går, men ble forlenget med en uke. Couche-Tard har fått knapt 67 prosent aksept, og mange sitter på gjerdet. Det blir spekulasjon om prisen blir økt eller Couche-Tard tar de aksjene defår og tar det derfra, sier analytiker Tore Østby i Nordea Markets til TDN Finans.
Han mener det er "ren gjetting" hvorvidt budet blir høynet eller om Couche-Tard ser seg fornøyd med det de måtte få og sitter som majoritetseier en stund.
- Vi tror ikke at det vil komme et konkurrerende bud, det måtte eventuelt bli at Couche-Tard øker budet litt, sier Østby.
Han anbefaler småaksjonærer å akseptere budet, eller selge aksjene i markedet, og heller kjøpe noe annet.
- Budet virker greit. Ikke mer enn greit, men greit. Vi anbefaler å akseptere det og heller kjøpe noe annet. Det er mange gode selskaper som har falt over 20 prosent den seneste tiden, sier Østby til TDN Finans, og viser til at de som aksepterer vil få den nye prisen dersom budet skulle bli høynet.
Er opp 30 kroner per SFR-aksje
Pareto Securities tror at Couche-Tard blir nødt til å øke budet for å få over 90 prosent.
"Couche-Tards markedsverdi er opp rundt 25 prosent, eller rundt 8,5 milliarder kroner siden kunngjøringen av SFR-budet, noe som tilsvarer rundt 30 kroner per SFR-aksje. Det viser at avtalen helt klart oppfattes somattraktiv for Couche-Tard", skriver Pareto Securities i en oppdatering.
Selv om ledelsen er kjent for å være disiplinert, tror vi det er usannsynlig at de vil gå fra avtalen, selv om de må betale fem kroner mer for aksjen", skriver Pareto.
Analytiker Haakon Aschehoug i DNB Markets tror ikke på et høyere bud, men mener at SFR-aksjonærene "ikke har noe å tape på å vente med å gi sin aksept".
Forlenger budet
Couche-Tard forlenger budet på Statoil Fuel & Retail til 29. mai, ifølge en børsmelding. Budet på 53 kroner, er på 51,2 kroner når utbytte hensyntas.
Forlengelsen gir ytterligere tid til alle aksjonærer til å vurdere budet etter at Couche-Tard 18. mai kunngjorde at det løfter forbeholdet om myndighetsgodkjenning.
Ifølge meldingen har ingen tredjepart vist interesse for å kjøpe SFR, helt eller delvis, eller gitt SFR-styret et alternativ til budet fra Couche-Tard.
- Vi er skuffet av de foreløpige resultatene tatt hensyn til at vi løftet budbetingelsen relatert til myndighetsgodkjenning, sier konsernsjef Alain Buchard i Couche-Tard.
I tillegg til Statoil Fuel & Retails egne finansielle rådgivere Merrill Lynch og ABG Sundal Collier, har også Arctic Securities fra før kommet frem til at det opprinnelige tilbudet fra Couche-Tard er «fair».
Det er også kjent at hovedaksjonær Statoil, med sine 54 prosent, samt selskapets styre og ledelse, har akseptert og anbefalt budet.
Statoil Fuel & Retail er opp 0,99 prosent til 51 kroner, omsatt for 206 millioner kroner tirsdag.
Les også:
- Klokt å anbefale SFR-bud
- Har ikke vært i kontakt med andre aktører
<b>Overrasket over at ikke flere ble spurt</b>
Hardt ut mot salg av Statoil-stasjonene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.