Som DN.no skrev mandag har obligasjonsmarkedet startet året knallsterkt.
På under tre måneder er det annonsert og utstedt mer enn halvparten av fjorårets volum, og samlet har norske selskaper blitt tilført nye 25 milliarder kroner.
Kan bli toppår
Kredittanalytiker Henrik Blymke i SEB Merchant Banking tror ikke trykket vil gi seg med det første, tross i at de siste transaksjonene har dratt noe lenger ut i tid og blitt plassert i den nedre delen av intervallet.
- Jeg tror det vedvarer. Det man man hører i markedet om «pipelinen» er at den fortsatt er god, sier Blymke til DN.no.
Dersom man ikke igjen opplever noen større økonomiske sjokk tror analytikeren at 2012 kan bli bedre enn toppåret 2007, da en strøm av såkalte «high-yield»-selskaper gjorde det til det beste året noensinne.
Større andel sterke selskaper
Forskjellen er at innslaget av såkalte «investment grade»-selskaper, som vil si store og sterke industriselskaper, vil være mer førende for utviklingen i år, mener Blymke. Og mange velger å hente inn penger for å være «føre var», ifølge ham.
- Selv om de sterke selskapene kunne fått lån hos banken, så ser de at dette er en bra måte å diversifisere seg på, sier han.
- Svært attraktive betingelser
Selskapene ser også at det er en bra måte å finansiere seg på fordi prisen bankene må betale for selv å låne penger - og påslaget de må ta til kundene - har vokst seg høy. Bankene må nemlig ta svært høye marginpåslag på lån med lang løpetid. Samtidig ønsker bankene å redusere eksponeringen mot kunder med mer risikoutsatt profil, som high-yield-selskapene. Det gjør dem selektive.
- Det er ikke bare bankene som i første rekke er en pådriver for utviklingen. Også selskaper uten umiddelbare finansieringsbehov ser nå at det er mulig å hente lange penger til svært attraktive betingelser, sier Blymke.
- Mer risikovilje
En annen grunn til at vi nå ser en sterk økning i obligasjonsmarkedet er overhenget fra ifjor. Markedet var så og si dødt i hele andre halvår som følge av den europeiske gjeldskrisen og usikkerheten det skapte i investormarkedet. Etter at Den europeiske sentralbanken (ECB) har sørget for de to største kapitalinnsprøytningene i markedet siden etter andre verdenskrig har imidlertid sentimentet tatt seg opp.
- Markedet føles mer åpent og det er mer risikovilje igjen, og selskapene passer på å gjøre det nå mens det fortsatt er «varmt», sier analytikeren.
Handelen med eksisterende lån øker
Det hete primærmarkedet, som omfatter nyutstedelser og utvidelse av eksisterende obligasjonslån, påvirker også aktiviteten i handelen med eksisterende obligasjoner. Når mer volum blir tilgjengelig, vil nok handelen i andrehåndsmarkedet også bli bedre etter hvert, påpeker Blymke. I den senere tid har man også sett av «spreadene», kredittpåslaget, har blitt mindre, og aktiviteten har tatt seg merkbart opp, ifølge ham.
- Aktiviteten har allerede vært bra i 2012 med noen unntak, som i vinterferien da det dør helt ut, sier Blymke.
Småsparere ikke utestengt
Investeringer i obligasjonsmarkedet er likevel lite direkte tilgjengelig for folk flest. Minimumsinvesteringen kan fort tilsvare 500.000 kroner. Det finnes imidlertid en rekke obligasjonsfond som investerer i ulike obligasjoner, og som dermed kan være et godt alternativ for småsparere som vil inn med en lavere inngangsbillett og holde diversifiseringen bra, sier SEB-analytikeren.
- Som småsparer er det absolutt et godt alternativ, avslutter Blymke.
Diverse formål
Før helgen ble kjent at det flytende produksjonsenhetsselskapet BW Offshore hadde lyktes med å plassere 500 millioner kroner i obligasjonsmarkedet til «generelle selskapsformål».
Fra før har selskaper som blant annet bensinstasjonskjeden Statoil Fuel & Retail hentet inn 1,5 milliarder kroner for «å refinansiere deler av selskapets banklån, øke antall lånekilder samt å forlenge forfallstrukturen».
Selskapslån, som holder stat, kommune, bank og finans utenfor, som er ustedt eller skal noteres på Oslo Børs eller Oslo ABM, utgjør per i dag nær 20 milliarder kroner.
Inkludert lån som ikke skal noteres er beløpet nærmere 25 milliarder kroner. Ifølge Oslo Børs ble det i fjor utstedt og notert obligasjoner for over 32 milliarder kroner.
Les også:
Brennhett obligasjonsmarked
Varsler gigantisk europeisk gjeldsbølge
Rekordpågang i aksjefond
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.