Sjeføkonom Øystein Dørum så tegnene allerede da han utarbeidet progosene til DnB Nor Markets-rapporten "Økonomiske utsikter" i januar. I månedene som har gått siden den gang har tegnene blitt flere - Kinas voldsomme vekst er i ferd med å bremse opp.

- Jeg er av den soleklare mening at det som skjer nå ikke kan opprettholdes på sikt, sier Dørum til DN.no.

Investeringene vil falle
Bakteppet er at Kina som resten av verden ble rammet da Lehman gikk over ende høsten 2008. Kinesiske myndigheter møtte utfordringen med å legge den økonomiske politikken kraftig om. Det var ventet, men omleggingen var kraftigere og på litt andre områder enn DnB Nor Markets hadde sett for seg.

- Først og fremst har de har brukt banker og kreditten til å skape økonomisk vekst. Derigjennom har man løftet investeringene, med en investeringsvekst med 30 prosent ifjor, og en investeringsrate (investeringenes andel av BNP) på rekordhøye 46 prosent. , sier Dørum.

- Vi kommer til å oppleve at investeringsveksten i Kina avtar og at investeringene som andel av BNP faller, mener han.

Dørum mener at det som er vesentlig mer usikkert er når dette skjer, og hva slags forløp man da får på investeringene.

Flere forløp bidrar til brems
Dørum ser for seg flere ulike forløp:

- Høy kreditt og pengemengdevekst fører til overoppheting i økonomien, slik at man får en tilstramming i økonomien og en halvhard landing allerede mot slutten av året, sier Dørum.

- Investeringene kollapser under egen vekt. Når man forskutterer investeringer slik man nå gjør så vil man bygge opp overkapasitet som gjør at man i fremtiden ikke vil investere så mye. Da får man investeringsfall.

- Mens jeg i januar var mest i den første historien, er jeg nå mer på vei inn i den andre. Vi har fått en liten innstramming i politikken, og ser allerede at investeringsveksten bremser, sier Dørum.

Villig til å betale prisen
Dørum ser også for seg også et tredje forløp.

- Kinesiske myndigheter ønsker ikke en hard landing, og man kan se for seg at de sier som så: "Fortsatt høy investeringsvekst er det virkemiddelet vi har for å holde aktiviteten oppe. Vi ser at det innebærer en fare for forskuttering, vi vet at det innebærer en fare for overkapasitet, men den prisen betaler vi, sier Dørum.

Prisen er lavere avkasting av investeringene, og lavere underliggende trendvekst i Kina.

- Da kan det tenkes at det tar lenger tid før dette spiller seg ut, men forandledningen er den samme - at investeringsnivået er for høyt i Kina.

Ser oppbremsingen nå
Dørum tror veksten allerede er i ferd med å dempes.

- Jeg mener at vi ser ansatsen til oppbremsingen nå, sier Dørum, og peker på en rekker faktorer:

- Vi ser oppbremsingen i investeringene, vi ser en manglende rebalansering (konsumet tar ikke over for næringslivets forbruk). Vi er mildt positive til eksportutviklingen. Dden vil vokse, men den kommer ikke til å være veldig sterk fordi vi fortsatt har et nøkternt syn på vekstutsiktene for industrilandene, sier Dørum.

I sin ferske oppdatering viser Dørum til at investeringsveksten i fjerde kvartal sammenlignet med samme perioden året før var på 33 prosent, mens den i første kvartal var på 23 prosent

Andre mer positive
DnB Nor Markets er ganske pessimistiske i sitt syn på utviklingen i Kina.

I år venter DnB Nor Markets en BNP-vekst på 9,5 prosent, og en vekst på 7,0 prosent til neste år. Konsensus venter en BNP på 9,9 prosent i år, og 9,1 prosent neste år.

I sin ferske analyse fra i dag melder IMF at de tror Kinas økonomi vil vokse med 10,0 prosent i år og 9,9 prosent til neste år.

Dro verden
Ifjor bidro investeringene med 90 prosent av BNP-veksten. Oppbremsing vil derfor ikke bare slå hardt inn i Kina, den er også dårlig nytt for resten av verden. Den voldsomme veksten i et av verdens mest folkerike land har bidratt til at den totale veksten i en finanskriserammet verden ikke ble så aller verst ifjor.

- Veksten i investeringene i Kina bidro med nesten en prosentenhet til den globale økonomiske veksten. Det er et stort tall, og det blir enda større når vi vet at USA, eurosonen, Øst-Europa og deler av Asia falt, sier Dørum.

Les også: Spår smell for Kina og Norge

Boblene som truer Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.