Det er utenlandsk oljeindustri som er best rustet til å imøtekomme Petrobras’ behov for teknologi og service når de nå setter i gang med å bygge opp det enorme pre-salt-feltet som ligger utenfor kysten av Rio de Janeiro. Dette er konklusjonen i en studie som er utført for den brasilianske foreningen for oljeindustrien ONIP (Organização Nacional da Indústria do Petróleo)

Storinvesteringer
Petrobras skal bruke 400 milliarder dollar for å få opp oljen som ligger på inntil syv tusen meters dybde utenfor kysten. Kravet er at 60 prosent skal leveres lokalt fra brasilianske leverandører. Men dette er et krav som ONIP ikke tror at Petrobras vil innfri. Studien viser nemlig at kontrakter på 240 milliarder dollar – 60 prosent -- vil falle på utenlandske hender.

I rapporten står det spesielt at det er selskaper fra Norge, USA og Kina som er mest konkurransedyktige og som allerede er i et godt kundeforhold med Petrobras, Dette gjelder særlig innen service, produksjonsplattformer og leterigger.

Norsk tilstedeværelse er allerede markant i Brasil. Selskaper som Farstad, Subsea, Seadrill, Acergy, Subsea 7, Sevan, Aker Solutions, BW Offshore, Aibel og DOF har til sammen fått kontrakter for milliarder av dollar med Petrobras de siste årene.

Ifølge Booz & Company, som har utført studien for ONIP, så er den utenlandske deltakelsen i dag langt høyere enn den offisielle statistikken om nasjonalt innhold som ble lagt fram i august. Undersøkelsen er basert på tall innhentet fra regjeringen og Petrobras. Den viser også en nedadgående trend for brasiliansk deltakelse, og peker på at kun i det beste scenarioet vil brasilianerne levere 50 prosent. Men da må brasilianere bli mer konkurransedyktig og utvikle ny teknologi.

Dette faller selvsagt ikke i god jord blant brasilianske leverandører som er bekymret for fremtiden.

- Vi risikerer at utlendingene forsyner seg med hele pre-salt-feltet, sier Jose Velloso, nestleder i den brasilianske maskin- og verktøyindustrien til avisen O Globo.

Les også: - En hot spot for offshoreselskapene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.