Regjeringen er samlet til sin årlige budsjettkonferanse på Torbjørnrud. Etter at regjeringen i de to siste statsbudsjettene har brukt langt flere oljemilliarder enn handlingsregelen tilsier, har den singalisert at pengebruken skal strammes inn i 2011.

- Meldingene går ut på at finansministeren ser etter muligheter til å kutte utgiftene med flere milliarder, samtidig som han er uvillig til å øke skatte- og avgiftsnivået. I dagens aviser forsøker han imidlertid å dempe dette inntrykket, konstaterer sjeføkonom Knut Anton Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets mandag.

Økt sysselsetting
For første gang siden finanskrisen stiger sysselsettingen. Anslag fra regjeringen som Dagens Næringsliv har fått viser at det i 2011 blir 13.000 flere i arbeid, en oppgang på 0,5 prosent. Anslagene for sysselsettingen vil gi store ekstra skatteinntekter, og være en hjelp i forhandlingene om statsbudsjettet.

Les mer: Reddes av ekstra skatteinntekter

De gode nyhetene fra finansdepartementet er ifølge statsminister Jens Stoltenberg enda et argument for å stramme inn på oljepengebruken, som i år ligger omtrent 45 milliarder over det som handlingsregelen tilsier.

- Høy sysselsetting hjelper oss å redusere oljepengebruken fordi trygdeutgiftene reduseres og inntektene stiger. Samtidig viser tallene at vi begynner å få normale tilstander i norsk økonomi. Da må vi holde igjen for å hindre et høyt kostnadsnivå for den konkurranseutsatte industrien, sier Stoltenberg til DN mandag.

Les også: Kutter 5-10 milliarder kroner

Røyner på samholdet
Mork mener at reelle kutt i budsjettet vil gjøre det lettere for Norges Bank å ta det rolig med videre rentehevinger. Men han tror budsjettforhandlingene kan komme til å skape problemer for samarbeidet innad i regjeringen.

- I politisk sammenheng innebærer nok budsjettdebatten også at det røyner på samholdet i regjeringen, kanskje særlig mellom Arbeiderpartiet og SV, skriver Mork.

Sammen med den betente saken om oljeleting i Lofoten og Vesterålen, kan budsjettkuttene komme til å velte det nåværende regjeringssamarbeidet, mener Handelsbanken-økonomen.

- Vi vil derfor ikke bli overrasket om det kommer endringer i regjeringskoalisjonen i løpet av våren. Men vi kan heller ikke se dette som noe trussel mot markedene, heller tvert imot, skriver Mork.

Les også: På innsiden: En ny virkelighet

Får kutthjelp fra oven

Nå starter storkrangelen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.