Selv om store deler av norsk økonomi går så det suser, er vi langt fra skånet fra uroen i markedene rundt oss. Derfor tror sjefstrateg Erica Blomgren i SEB at sentralbanksjef Øystein Olsen på onsdagens rentemøte nok en gang vil holde igjen rentehoppet og istedet antyde at renten vil bli holdt uendret i mer enn ett år fremover.

- Rentebanen kommer til å justeres ned marginalt slik at Norges Bank kommer til å signalisere at renten vil holdes på 1,50 prosent frem til neste høst, altså i 2013, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til DN.no, og legger til:

- Dette er til tross for at renten allerede er lav, gitt norske forhold. Utviklingen globalt tilsier derimot fortsatt lave renter. Norges Bank har tidligere fokusert mye på utviklingen i Europa og de sier at skulle ting forbedres, så kan de tenke seg å heve renten tidligere enn det som nå indikeres.

- Uroen har en viktig innflytelse på renten
Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning tror på sin side at Norges Bank vil starte med å heve renten allerede ved utgangen av dette året.

- Hvis vi ikke får en eskalerende spansk krise, tror jeg at Norges Bank ved årsskiftet vil ta tilbake det siste kuttet, som etter min mening var unødvendig og feil. Jeg tror ikke de vil justere rentebanen mye nå, men på marginen kanskje trekke den litt opp som følge av utviklingen i norsk økonomi, sier han til DN.no.

På onsdagens rentemøte regner Chen med at renten blir holdt uendret.

- Et videre fall i oljeprisen
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen mener vi i dagens situasjon i norsk økonomi allerede burde hatt en høyere rente.

- Det som er helt klart er at vi burde hatt en høyere rente og særlig en høyere boliglånsrente for å dempe presset. Vi kunne dempet realrenten etter skatt og hatt en strammere finanspolitikk, sier hun til DN.no.

Samtidig tror hun krisen i Europa vil smitte over til Norge dersom den fortsetter.

- Fortsetter uroen i Europa, vil vi merke konsekvensene. Vi vil få et videre fall i oljeprisen og på sikt lavere oljeinvesteringer og lavere inntekt til staten. Noen bedrifter vil også få problemer med eksportmarkedene sine.

- Ingen «quick fix»
Mandag fikk vi nok en indikasjon på at frykten fremdeles preger finansmarkedene. Renten på spansk statsgjeld med ti års løpetid føk opp til 7,28 prosent, det høyeste nivået på 16 år. Blomgren i SEB tror ikke at gjeldskrisen i Europa vil bedres med det første.

- Jeg tror at uroen kommer til gradvis til å reduseres, men det finnes ingen «quick fix» til problemene. Skal eurosamarbeidet overleve, er det én løsning: Stimulere veksten i eurosonen, finanspolitikken må integreres og det må skapes strukturelle reformer. Dette vil ta lang tid å få på plass, sier Blomgren.

- Nærmere en nøytral rente
Hun mener veksten i Norge kunne vært enda sterkere om det ikke hadde vært for Europa-krisen.

- Jeg tror bildet i Norge hadde vært mindre todelt. I Norge har vi en splitt mellom oljeindustrien som går sterkt, med høy aktivitet. Samtidig har vi en blandet situasjon for eksportører, som sliter med svak etterspørsel fra Europa og sterk lønnsvekst. Hadde det ikke vært for Europa-krisen, kunne veksten i Norge vært enda sterkere. Samtidig har vi også ekstremt lav rente. Dette medfører at innenlandsk etterspørsel er sterk, husholdningene er optimistiske på grunn av lave renter, høy lønnsvekst og lav arbeidsledighet, sier Blomgren.

Les også:
<b>Spania får 100 milliarder euro til å hjelpe bankene</b>
Spania: - Døren til markedet er ikke åpen
Truer med å sende Spania til søppel-klassen

- Ryker Spania, ryker alt

<b>- Dette kommer til å bli et dårlig år</b>
- Spania er i en ekstremt vanskelig situasjon

<b>Kan koste et norsk oljefond å berge Spania</b>
Det haster for Europa
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.