Det tror sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.
- Rapporten fra Norges Banks regionale nettverk er en indikator som har innvirkning på hvordan sentralbanken setter renten, og det de signaliserte i april er at etterspørselen fra husholdningene har vært litt svakere enn ventet, sier Mork til DN.no.
Den siste tiden har flere og flere økonomer begynt å tro på at Norges Bank neste renteheving kommer på retemøtet i mai - altså allerede neste uke. De siste dagene har flere nøkkeltall gitt indikasjoner på at sentralbanksjefen kan komme til å vente.
Handelsbanken Capital Market skriver i dagens morgenrapport at Norges Banks rentebane gir en 50-50 prosent sannsynlighet for renteøkning 12. mai kontra 22. juni. Etter å ha helt mot mai, har nå Handelsbanken endret mening:
- Detaljomsetningstallene får oss til å revurdere dette synet, spesielt ettersom de kommer på toppen av mandagens svake PMI og overraskende boligprisfall for april, heter det i morgenrapporten.
Men Mork understreker imidlertid at de langt fra er helt overbeviste:
- Sannsynligheten er bare litt større enn 50 prosent for at renten settes opp i juni fremfor mai. Nå venter vi spent på hva Trichet vil si i ettermiddag. Hvis ECBs sentralbanksjef kommer med klare signaler om de vil sette opp renten i juni, er det mulig Norges Bank hever renten allerede i mai for ikke å komme på etterskudd, sier Knut Anton Mork.
Svakere etterspørsel
Norges Banks regionale nettverk er kjent for å gi tidlige signaler om markedet.
Nettverket signaliserte i april noe svakere produksjonsutsikter enn de gjorde i januar og etterspørselen kan ha vært noe svakere enn ventet. Likevel vurderes de samlede markedsutsiktene som bedret i løpet av første kvartal.
Det fremgår av ringerunden sentralbanken har gjort til nettverket i perioden 26.-28. april 2011.
Sysselsettingsutviklingen har vært omtrent som ventet, mens kapasitetsutnyttelsen synes lite endret.
I januar ventet bedriftene i Regionalt nettverk en betydelig vekst i produksjonen det neste halve året. Informasjonen innhentet i slutten av april indikerer relativt sterk vekst i produksjonen, men noe svakere enn bedriftene ventet i januar. Noen av kontaktene antydet at etterspørselen fra husholdningene har vært svakere enn ventet.
Den kalde vinteren har begrenset produksjonsveksten i deler av industrien og bygg og anlegg. De samlede markedsutsiktene ser ut til å være bedret noe siden januar.
I januar planla bedriftene å øke sysselsettingen de neste tre månedene. De rapporterer i april at utviklingen i sysselsettingen har vært om lag som ventet. Kapasitetsutnyttingen ser ikke ut til å være vesentlig endret.
- Bekrefter tidligere tall
- Det som sies om husholdningenes litt svakere etterspørsel bekrefter tall fra tidligere i uken, sier Knut Anton Mork.
Les også: Boligprisene faller (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.