Norges Banks beslutning om å holde renten uendret var ventet i markedet. Flere økonomer peker torsdag på at det kan ta lang tid før det faktisk skjer noe som helst med rentenivået.

Mye taler for uendret rente
Sjeføkonom Shakeb Syed mener de aller fleste forholdene i norsk og internasjonal økonomi taler for at renten blir holdt uendret i alle fall et år til. Selv har Norges Bank signalisert at renten skal heves til sommeren neste år, men med en mulighet for rentehopp allerede i mars.

- i vårt renteregnskap er det i hovedsak den svake kronen som taler for å sette renten opp. De fleste andre argumentene taler for det motsatte, sier Syed til DN.no.

Han peker på at det nå går noe svakere i norsk økonomi enn de siste årene. Samtidig ser den amerikanske sentralbanken ut til å skyve beslutningen om å starte innstramningen av sin pengepolitikk ut i tid. I tillegg mener Syed at diskusjonene om en ny runde med billiglån fra Den europeiske sentralbanken ECB også trekker i retning av lav rente lenge her hjemme.

- Da blir det veldig vanskelig for Norges Bank å gjennomføre en renteheving rundt sommeren. Og det er en viss sannsynlighet for en renteøkning allerede i mars neste år. Vi tror en renteøkning i oktober eller helt mot slutten av året neste år virker mer sannsynlig, sier Syed.

Venter utsettelse
DNB Markets tror i likhet med Sparebank 1 Markets at det vil gå et år før renten settes opp.

- I lys av nedgangen i inflasjonen og svekkelsen av kronen de siste månedene, var det grunn til å vente uendret rente og stabil vurdering av økonomien. Dermed er beslutningen og begrunnelsen helt som ventet. Vi legger til grunn at renten holdes uendret lenge og ikke heves før mot slutten av neste år, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i .

Handelsbanken Capital Markets tror også at sentralbanken vil senke rentebanen etter hvert som den får flere tall for utviklingen i norsk økonomi.

- Alt i alt var dette en mer balansert uttalelse fra sentralbanken enn vi hadde ventet. Gitt utviklingen i arbeidsmarkedet, varekonsumet og sentimentindikatorene, hadde vi ventet at sentralbanken ville vært mer avdempet på utsiktene for kapasitetsutnyttelsen. Men som Norges Bank også biter seg merke i har det vært tynt med nøkkeltall. Fremover tror vi derfor at tall for arbeidsledighet, produksjonen, privat etterspørsel og konsumpriser vil støtte vår forventning om en nedrevidering av rentebanen, skriver seniorøkonom Kari Due Andresen i en oppdatering fra Handelsbanken Capital Markets.

LES OGSÅ:
Rører ikke renten
Kronen styrkes etter rentedommen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.