Kan Ungarn bli det første landet som heller velger å la landet gå konkurs, enn å gjennomføre innsp#229stiltakene Det internasjonale pengefondet og Den europeiske sentralbanken krever?
Ja, frykter noen, blant andre sjefstrateg Matthew Lynn i det britiske konsulentfirmaet Strategy Economics.
I en kommentar publisert på Marketwatch.com skriver han at Ungarn - som i likhet med Hellas er på randen av konkurs, meget vel kan bli det første landet som faller utfor stupet. Men i så fall ikke det siste.
Om Ungarn går konkurs, er ikke det fordi landet ikke maktet å unngå det - men fordi landets regjering selv velger det, mener Lynn. Landets populistiske, og av noen regnet som autoritære, statsminister Viktor Orban, har gjort alt annet enn å vise stor samarbeidsvilje med EU og IMF.
- Svært bekymret
I stedet for å vedta innsp#229stiltak har myndighetene foreslått nye lover som vil innskrenke uavhengigheten til sentralbanken og redusere den demokratiske friheten i landet. Dette har skapt stor bekymring og harme i EU. Senest i dag, torsdag, uttrykte EUs sentralbanksjef Mario Draghi sin dype bekymring over utviklingen i EU-landet.
- For å være ærlig, må jeg si vi er virkelig veldig bekymret. ECB misliker alle signaler i retning av at noen beslutningstakere i EU-land prøver å presse sine egne nasjonalbanker. Jeg synes denne type press strider mot uniontraktatens ånd, sa sentralbanksjefen i dag.
Konkursbølge
Ifølge sjefstrateg Matthew Lynn er det ikke bare prinsipielle grunner til at EU er bekymret over utviklingen i Ungarn. Landet kan, selv om dens økonomi isolert sett er liten i Europa, starte en bølge av trøbbel for Europa om de velger å la landet gå konkurs.
- Det som skjer i Ungarn kan bli et forvarsel om hva som vil skje i resten av Europa. Mens markedet krever tøffere og tøffere innsp#229stiltak, kan nasjonale politikerne og folket - som må ta støyten - få nok, skriver Lynn. Han viser til Island som gikk over ende, og har kommet seg på beina igjen - og Ungarn kan fort finne ut at det er bedre å gjøre det slik enn å motta hjelp, mener han. Andre land vil da sannsynligvis komme til samme konklusjon - med enorme økonomiske følger for blant annet europeiske banker, konkluderer kommentatoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.