I Hellas har harde budsjettkutt fra statsminister Giorgos Papandreous utløst høylydte protester. Denne uken har grekere stått i lange bensinkøer fordi tollere streiker. Neste uke er det ventet å bli værre. På onsdag ventes det at landet blir lammet av en generalstreik.

Greske myndigheter er tvunget til å gjøre harde kutt i utgiftene etter å ha pådratt seg 294 milliarder euro i statsgjeld. Ifjor var budsjettunderskuddet på nesten 13 prosent.

Tilstandene man ser i Hellas kan være bare en forsmak på hva som venter resten av Europa.

Storbritannia, Spania, Irland, men også Portugal, Frankrike og til en viss grad italia er landene som i nevnt rekkefølge står foran de mest smertefulle budsjettinnstrammingene i tiden fremover, sier sjeføkonom Jan Häggström i Handelsbanken i Sverige til di.se.

- Man kommer nok til å gjøre som i Sverige, kutte ned på helsetjenester, arbeidsledighetstrygder og lignende. Det er ganske dyre system i hele Europa. Innen helsesektoren kan man innføre avgifter som i Sverige, men det er veldig vanskelig å finne støtte for å skjære ned, sier Häggström til nettavisen.

I mange europeiske land må arbeidstakerne også forberede seg på høyere skatt på lønnen.

- Jeg tror det blir skatteøkninger på mange hold i Europa. Man endrer på skattegrensene så de med litt høyere inntekter får være med og betale en del. Det er en måte å gjøre tiltakene litt mer populære på, sier Häggström som også ser for seg at landene med størst gjeld vil høyne momsinntektene og avgifter på energi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.