Veksten i kinesisk økonomi går stadig saktere. De siste fem kvartalene har veksten i Kinas økonomi vært på under 8 prosent.

Nye tall mandag viste at veksten i andre kvartal var på bare 7,5 prosent. Det er i så fall den laveste veksten i kinesisk økonomi siden 1990, skriver Wall Street Journal.

Det store japanske meglerhuset Nomura venter at veksten i kinesisk økonomi vil bli enda lavere i neste år. De tror at veksten kan falle under 7 prosent.

– Vi tror at myndighetene kan komme til å justere vekstmålene til 7 prosent for 2014, sier sjeføkonom Zhiwei Zhang ifølge Business Insider.

Han mener at veksten i kinesisk økonomi vil fortsette å falle og peker på at myndighetene har strammet inn muligheten til å ta opp lån.

Færre arbeidsføre
Ifølge meglerhusets analytiker er det imidlertid også større strukturelle problemer i horisonten. Han peker på at andelen arbeidsdyktige i befolkningen er synkende, et resultat av ettbarnspolitikken. Ifølge det nasjonale statistikkbyrået i Kina falt for første gang andelen av befolkningen i arbeidsfør alder i 2012.

Sjeføkonomen mener også reformarbeidet går for tregt.

– Myndighetene har annonsert nye retningslinjer to ganger de siste fem årene for å legge til rette for private investeringer, men det har vært lite konkret handling, sier han. Analytikeren peker på at Det kinesiske kommunistpartiets møte i sentralkomiteen i oktober vil være en anledning til å legge til rette for nye reformer. Men forventningene bør ikke være for høye, mener sjeføkonomen.

– Reformene vil neppe kunne veie helt opp for nedgangen i økonomien og de demografiske utfordringene Kina står overfor, sier Zhang.

Tveegget sverd
Andre økonomer deler inntrykket til Zhang. Pilene vil fortsette å peke nedover i Kina de neste månedene.

– En fortsatt nedgang er mulig om reformer og stimulipakker ikke kommer på plass, sier Alaistair Chan fra Moody's Analytics i en rapport, ifølge BBC.

Det spekuleres på at Kina vil innføre tiltak for å stimulere til økonomisk vekst for å bøte på den negative utviklingen. Dette vil imidlertid være et tveegget sverd. Finanskrisen i 2008 førte til store utfordringer for Kina. Da svarte myndighetene med å stimulere til vekst i kinesisk økonomi. Problemet er at denne politikken i liten grad har stimulert til privat forbruk og gjort økonomien avhengig av eksport og offentlige investeringer. Dette har Kians nye regjering forsøkt å snu, men en krisepakke for økonomien kan likevel komme til å tvinge seg fram.

– De er nødt til å gjøre noe, sier Dariusz Kowalczyk fra Crédit Agricole CIB til BBC.

Faresignal
Den fallende veksten i kinesisk økonomi er et klart faresignal, mener analytikeren Ren Xianfang fra IHS Global Insight.

– Den nokså skarpe nedgangen i veksten og den siste uroen på finansmarkedene viser at faren er i ferd med å bli større både for finanssektoren og råvaresektoren, sier Xianfang til BBC.

Det offisielle målet for økonomisk vekst i Kina er 7,5 prosent. Eksperter mener at Kians nye regjering ledet av statsminister Li Keqiang bør være bekymret.

– Den nye regjeringen til Li bør være alvorlig bekymret for mulighetene til å nå målet om vekst på 7,5 prosent.

Allerede forrige uke forsøkte Kinas finansminister Lou Jiwei å dempe forventningene til vekst i kinesisk økonomi. Kina kan takle en vekst på bar 6,5 prosent, hevdet han under en pressekonferanse i Washington DC. (©NTB)

Les også: Statlig rådgiver i Kina: Økonomien er allerede i en finansiell krise (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.