Fiskeoppdretsselskapet Marine Harvest la onsdag frem gode resultater for fjerde kvartal 2009 - med positive utsikter til 2010.

Les saken: 378 millioner utbyttekroner til John Fredriksen

Aksjen er blant vinnerne på Oslo Børs med en oppgang på over fire prosent.

Kjører i gang
Men er det opptil Norges Miljøvernforbund (NMF) å bestemme, skal 2010 bli en helt annen historie for selskapet og norsk oppdrettsnæring generelt.

Tirsdag i forrige uke lanserte NMF-leder Kurt Oddekalv sin varslede «informasjonskampanje» om konsekvensene av bruk av to avlusningsmidler som inneholder diflubenzuron og teflubenzuron.

Les også: Vil boikotte norsk laks under OL

Oddekalv og Norges Miljøvernforbund inngikk i 1999 en avtale med næringen om at disse midlene ikke skulle brukes.

Les saken: Regjeringen inngikk hemmelig avtale

Men den selvutnevnte miljøkrigeren hevder at avtalen nå er brutt, og han er derfor nå på vei ut i verden med følgende budskap:

«Så mye som 10% av de farlige stoffene kan bli værende igjen i fisken. Ved konsum kan kreftfaren også overføres til mennesker».

Ville aldri vært godkjent
Men i Marine Harvest tar de trusselen om en verdensomspennende svertekampanje med ro.

- Nå har det seg slik at jeg tilfeldigvis har bakgrunn fra toksikologien, innleder konsernsjef Åse Aulie Michelet.

Da hun i mars 2008 overtok sjefstolen i Marine Harvest, kom hun fra jobben som toppsjef GE Healthcare. 57-åringen er utdannet farmasøyt fra Universitetet i Oslo.

Med denne bakgrunnen føler Michelet seg i posisjon til å slå fast at Oddekalvs påstander faller på sin egen urimelighet, all den tid midlene nå er grundig testet og gått god for av blant andre Mattilsynet, Havforskningsinstituttet, Nasjonalt instiutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) og Folkehelseinstituttet.

- Avlusningsmidlene næringen bruker er selvfølgelig godkjente produkter. Bruken er langt under de grensenivåene myndighetene krever. Det er full åpenhet om dem, og ikke noen effekter som ikke er velkjente og godt testet i forhold til den måten vi bruker dem på, sier hun.

- All mat er sikker
Marine Harvest mener at avtalen med Oddekalv i 1999 om å unngå å bruke disse avlusningsmidlene, ikke var en avtale om å avstå fra bruken i all fremtid, slik Norges Miljøvernforbund fremstiller det som.

Det var ifølge selskapet en avtale om ytterligere kontroll og testing av midlene, mot at NMF i påvente av den endelige konsekvensutredningen forpliktet seg til å avholde seg å sette i verk de planlagte aksjoner.

Les hele avtalen her (pdf)

- Men uavhengig av hvem som måtte ha rett, frykter dere ikke at en negativ kampanje mot norsk laks uansett kan få konsevenser?

- Jeg tror folk vil lese, se og skjønne at myndighetene ikke ville tillate bruk av produkter som ikke er sikre. All mat er sikker.

- Du får ha meg unnskyldt, men er ikke det en litt naiv tro på folks vilje og evne til å sette seg inn i forskningen?

- Nei, det synes jeg ikke. Folk spiser mat hver dag, og de stoler på myndighetene. De fleste ser på laks som et sunt produkt, noe det også er.

- Ser bransjen på Kurt Oddekalv som en tullebukk?

- Det vil jeg ikke kommentere, svarer Marine Harvest-sjefen etter en liten tenkepause.

Diskutér saken under.

Les også: Kurt Oddekalv mot økonomisk havari (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.