– Vi vurderer det som mulig at ekstreme islamister vil forsøke å gjennomføre terroraksjoner mot Norge i løpet av året som kommer. Et annet forhold som vil påvirke trusselbildet, er det store antall flyktninger og asylsøkere som har ankommet Vest-Europa og Norge, og som eventuelt vil komme også i løpet av 2016, fastslår PST i trusselvurderingen som ble presentert tirsdag ettermiddag.

Både PST-sjef Benedicte Bjørnland og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) orienterte om utviklingen i trusselsituasjonen det siste året, og ikke minst hvordan man ser på året som kommer.

Må ikke bli redde

For et år siden fastslo PST at utviklingen i trusselsituasjonen i Norge var gjennomgående negativ både når det gjaldt ulike former for ekstremisme og trusler knyttet til fremmede stater.

Bjørnland og PST betegnet det da som sannsynlig at Norge ville bli utsatt for en terrorhandling eller forsøk på dette i løpet av fjoråret. Dette skjedde ikke, men fortsatt er altså vurderingen at muligheten er til stede for et terrorangrep på norsk jord.

– Trusselvurderingen viser en positiv endring sammenlignet med fjorårets vurdering, fastslo Anundsen og la til at det også er mer vi i dag ikke vet.

– Derfor er det snakk om en forsiktig nedjustering, understreket han.

Selv om han helte kaldt blod i årene på dem som håpet at faren for terrorangrep nå er over, understreker han at frykten ikke må ta overhånd.

– Vi må ikke la terroristene vinne ved at vi blir redde eller endrer måten vi lever på, sier han.

Flyktningstrømmen

PST-sjef Benedicte Bjørnland la på sin side ikke skjul på at hun er bekymret for sikkerhetsaspektene ved dagens tilstrømming av flyktninger og asylsøkere til Norge.

– Det er intet som tyder på at det vil komme færre migranter framover. Innvandringen til Norge er ikke noe nytt, men situasjonen i dag er svært forskjellig fra tidligere, sier Bjørnland.

Hun er særlig bekymret for kapasiteten når antallet asylsøkere er så stort som det nå er.

– At antallet migranter nå er blitt ekstraordinært stort, gjør det vanskelig å gjennomføre en kvalitetsmessig god asylregistrering før ordentlige søkerintervjuer er gjennomført. Vi vet lite om hvem som kommer til landet, medgir PST-sjefen.

PST frykter at det er stor fare for at enkelte som kommer til Norge blir fanget opp av ekstreme miljøer i landet og radikalisert her.

– Særlig de mindreårige og enslige asylsøkere er utsatt og må fanges opp, sier Bjørnland.

Svekkede miljøer

PST-sjefen sier hun tror rekrutteringen av ekstreme islamister vil fortsette, men at fengslinger av enkeltpersoner og dødsfall i Syria trolig har svekket disse miljøene på kort sikt.

– Norge er ikke blant de mest profilerte landene i ISILs fiendebilde, men en endring i deres strategi kan imidlertid få konsekvenser for oss, sier Bjørnland.

PST tror også at militære operasjoner mot IS i Syria bidrar til at antall fremmedkrigere som reiser fra Norge, går ned.

Samtidig mener sikkerhetstjenesten at trusselen fra høyreekstreme miljøer i Norge øker, først og fremst drevet av det store antallet asylsøkere.

PST fastslår også at trusler mot myndighetspersoner har holdt seg stabilt i 2015, men vurderer det som sannsynlig at hatretorikken på nett vil øke i omfang.

Les også:
Tvang P4 til å spille hans musikk
Asia i dag: - Fanget i en dødsspiral
- Frykten for «credit crunch» stiger

DNtv:

Vil bli verdens beste hundekjører
16 hunder, 50 minusgrader og en ensom vei mot toppen. Amund Kokkvoll ofrer både venner og skolegang for å nå målet om å bli verdens beste hundekjører.
02:57
Publisert:

Vil forene verdens Mac- og pc-brukere
I DNs pitchekonkurranse denne uken møter du Arne Peder Blix fra Friend Software Labs.
01:01
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.