NAV har anmeldt 907 personer for svindel av i alt 183 millioner kroner i trygdemidler sålangt i 2016, ifølge en melding tirsdag. Majoriteten av de anmeldte har holdt tilbake informasjon om at de er i arbeid.

Svindel av dagpenger topper statistikken. Stønaden skal sikre inntekten til de som står utenfor arbeidsmarkedet. Så langt i år er 563 personer anmeldt for svindel av dagpenger for til sammen 83,6 millioner kroner. Det er på nivå med samme tid ifjor.

Sigrun Vågeng, arbeids-og velferdsdirektør i NAV.
Sigrun Vågeng, arbeids-og velferdsdirektør i NAV. (Foto: Fartein Rudjord)

– Systemet er tillitsbasert og de aller fleste som mottar stønader fra NAV er ærlige. Men det er alvorlig når noen misbruker ordninger som er ment som inntektssikring, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

I tillegg til svindel med ikke oppgitt arbeidsinntekt har NAV de senere årene anmeldt flere som urettmessig har mottatt stønad under opphold i utlandet. Hittil i år er 97 personer anmeldt for til sammen 22 millioner kroner for slik svindel.

De fleste er anmeldt for svindel av dagpenger eller arbeidsavklaringspenger.

– Kontrollene av utlandsopphold er trappet opp de siste årene. Vi anmelder dem vi mener bevisst har holdt tilbake opplysninger. Det er svært viktig at alle som mottar stønader fra NAV forstår hvilke rettigheter og plikter som følger med, sier Vågeng.

De ti største sakene utgjør til sammen 16,6 millioner kroner. Hver av disse sakene gjelder trygdesvindel for én million kroner eller mer.

"Flertallet har jobbet svart og samtidig mottatt trygd de ikke har hatt krav på", heter det.

Trygdesvindel straffes strengt. Høyesterett har uttalt at slik svindel over 1G, i overkant av 90 000 kroner, normalt skal straffes med fengsel, ifølge NAV. NAV krever også alltid tilbake pengene, opplyses det.

Les også: Kuppet luksuseiendom tre mill. over takst: Staten stanset salget dnPlus (DN+)

Snoen: – Clinton kom absolutt best ut av det

Følg markedet med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

 

Brooklyns velgere skryter av Hillary etter nattens duell
DN fulgte den første presidentkandidatduellen fra The Bell House i Brooklyn.
02:41
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.