Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) vil gjøre det vanskeligere for nordmenn og utlendinger å ta med seg trygden ut av landet, skriver VG.
– Jeg fremmer torsdag en sak for regjeringen, hvor vi strammer kraftig inn for dem som tar med seg overgangsstønaden ut av Norge. Fram til nå har det vært anledning til å ta overgangsstønaden ut av landet i seks måneder. Vi kutter perioden ned til seks uker, sier Eriksson til VG.
Han mener innstrammingen vil gjøre det enklere å hindre misbruk og å sjekke at aktivitetskravet i ordningen faktisk blir overholdt.
– Vi mener insentivene er for dårlige for å komme seg i arbeid hvis man reiser til Litauen og får norsk overgangsstønad over en seksmånedersperiode, sier Eriksson.
- Noe vi vil sette en stopper for
Overgangsstønad gis til enslig mor eller far og skal bidra til at de kan bli i stand til å forsørge seg selv ved eget arbeid, gjennom eksempelvis å ta seg utdanning.
– Vi beholder seks uker, fordi barna selvsagt skal kunne reise på ferie med sin mor eller far, uten at det gjør at de mister stønaden.
Departementet har funnet at det i dag er vel 400 nordmenn og utenlandske statsborgere som mottar overgangsstønad, som får pengene sendt til andre land. Flest går til Sverige, Polen og Litauen.
– Jeg synes det er urimelig at en litauer kan få med seg 15.000 kroner i måneden i norsk overgangsstønad og være i hjemlandet i mange måneder. Det er over dobbelt så mye som en ordinær månedslønn i Litauen. Det er noe vi vil sette en stopper for.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.