Statoil sendte forrige fredag sin egen granskingsrapport til Petroleumstilsynet etter at store problemer under boringen av en brønn på Gullfaks C-feltet i mai kulminterte med at gass ukontrollert strømmet inn i brønnen og nådde plattformdekket.
Statoil konkluderer i sin egen rapport at gass-skyen hadde en brennbar konsentrasjon på ett område av plattformen. Det fremkommer også av rapporten at det bare var tilfeldigheter som gjorde at Statoil slapp unna en langt mer komplisert blowout under havbunnen.
Redningen var at området i brønnen hvor gasslekkasjen skjedde, ved en tilfeldighet ble tettet av løsmasse og borekaks.
En av hovedårsakene til at en brønn begynte å lekke og 89 personer måtte evakueres fra plattformen 19. mai var kommunikasjonssvikt mellom produksjonsfolk og borefolk på Gullfaks C, skriver DN idag.
Produksjonsfolkene som hadde i oppgave å sjekke trykket i det såkalte C-ringrommet høyt oppe i brønnen, varslet ikke om en kraftig trykkøkning, ifølge DN. Trykket skal normalt være lavt og stabilt her, hvis ikke det indre stålrøret lekker.
Trykket steg fra 12 bar til 38 bar uten at noen varslet, og 14 dager etter den verste krisen hadde trykket steget til 57 bar. Den siste økningen er ikke omtalt i Statoils granskningsrapport, men fremkommer i et ukebrev selskapet sendte til myndighetene i sommer, skriver DN..
I Statoils ferske rapport om hendelsen, skriver selskapet at «dersom denne trykkøkningen hadde blitt fanget opp, kunne det medført at man hadde fått klarhet i at det var en begynnende lekkasje (...). Slik kunnskap kunne medført iverksettelse av tiltak som kunne forhindret hendelsen den 19. mai.»
Leder Frederic Hauge i miljøstiftelsen Bellona mener trykkkøkningen viser at det virkelig var fare for en gassutblåsning på havbunnen, mens Statoils informasjonssjef Geir Gjervan mener trykkøkningen var håndterbar, skriver DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.