(Trysil): – En god del tryslinger er veldig bekymret nå. Vi synes det er leit at Trysil ikke klarer seg bedre på tross av de ressursene vi har, sier Marit Nerhagen, trysling og guide på Trysiltunet.
I en av hyttene på bygdetunet er Hilding Sponberg i gang med å flette bånd av fersk bjørkenever.
– Vi mangler kompetanse. For å bygge opp en levedyktig økonomi, trenger vi å skape innovativ næringsvirksomhet, også utenfor turistnæringen, sier den pensjonerte sivilingeniøren.
Tryslingenes bekymringer henger sammen med et dystert økonomisk bilde.
Klikk på kartet for å se Trysils bærekraft:
Høy gjeld og underskudd
I vår truet Fylkesmannen i Hedmark med å melde Trysil inn til ROBEK-registeret, noe som innebærer å bli satt under administrasjon. Kommunen har lenge slitt med underskudd og høy gjeld. I 2009 kalte ordføreren og rådmannen inn til folkemøte om den dramatiske situasjonen og varslet om trangere kår i fremtiden. Kommunen har måttet legge ned tre grendeskoler og avvikle aldershjemsplasser. Det er langt fra tilstrekkelig:
– Hvis vi ikke kutter kraftig i utgiftene, er ikke økonomien bærekraftig, sier økonomisjef David Sande.
Ifølge bærekraftbarometeret Vista Analyse har utarbeidet for NHO er Trysil blant landets 100 minst bærekraftige kommunert med sin 337. plass. Barometeret rangerer vekstevnen i Norges 430 kommuner.
Til sammenligning havner en annen vinterdestinasjon, Hemsedal, på 32. plass. Også skikommuner som Øyer, Ringebu og Hol er rangert betydelig høyere enn Trysil.
– Et stadig synkende folketall gjør at inntektene skrumper inn. Men kostnadene til skole og helse og øvrig drift synker ikke i samme tempo, sier ordfører Ole Martin Norderhaug.
Sliter om sommeren
Trysil har en årlig turistomsetning på én milliard kroner, opplyser kommunens næringssjef. Det største problemet er ifølge Ap-ordføreren at den sesongstyrte skinæringen, konsentrert rundt Trysilfjellet Alpinsenter, ikke har generert nok helårsarbeidsplasser og derfor ikke klarer å holde på fastboende. 90 prosent av turistnæringen, målt i kommersielle gjestedøgn, genereres om vinteren. Svenske sesongarbeidere inntar Trysil hver vinter og tar dermed med seg skatteinntektene ut av landet.
– Vi har ikke det fyrtårnet om sommeren som vi har om vinteren, men det er nå enighet om at vi må investere mer i sommernæringen. Også næringslivet ser verdien av å skape helårsarbeid, for å sikre både kontinuitet i arbeidsstokken og stabile økonomiske rammer, sier Norderhaug.
At kommunen nylig investerte i et renseanlegg verdt 115 millioner kroner, hjelper heller ikke på det kortsiktige regnskapet.
Fritidsboligene i Trysil gjør at kostnadene for infrastruktur og velferd ligger på et høyere nivå enn innbyggertallet tilsier. På skisteder som Hemsedal har kommunen pålagt hytteutbyggere å dekke ekstrakostnader til infrastruktur. Trysil kunne ha tjent på å gjøre som Hemsedal, medgir Norderhaug, i hvert fall til en viss grad:
– Vi ønsker jo tross alt å tiltrekke oss turister.
Stille på tunet
På Trysil bygdetun, det eldste i Norge av sitt slag, er guide Eva Åsbe i full gang med omvisning av en liten gruppe turister. Bygdetunet er en av få severdigheter i Trysil som utelukkende drives i sommersesongen.
– I forrige uke var det ingen her i ukedagene. Men kanskje tar det seg opp når fellesferien begynner, mener Åsbe.
Guideleder Marit Nerhagen forteller at det siste Trysilrittet trakk hundrevis av folk, men at slike oppsving ikke utgjør mer enn en dråpe i havet.
– Veldig mange stiller seg spørsmål om hvorfor turistnæringen ikke er blitt omsatt i en levedyktig økonomi, sier Nerhagen.
Anklager politikere
Pensjonisten Hilding Sponberg har i årrekke undervist ved Høyskolen i Gjøvik. Han mener det lokale næringslivet har mye å hente på å etablere kontakter med spesialister, organisasjoner og forskningsmiljøer.
– Tallenes tale er klar: Vi må nå bygge opp arbeidsplasser.
Ifølge Sponberg lider også Trysils politikere og administrativt ansatte under mangel på kompetanse:
– Det er stygt å si det, men mangel på innovative evner i kommuneadministrasjonen gjør at vi ikke har klart å bidra til næringsutvikling i Trysil. Jeg tegner et mørkt bilde her, men det blir for mye rutinemessig bruk av barberhøvelen i kommuneøkonomien og for lite visjoner.
Selv vil Sponberg gjerne bo i Trysil livet ut:
– Men jeg begynner å bli bekymret for om kommunen, med den økonomien den har, faktisk vil makte å ivareta eldre og pleietrengende.
Ordfører Ole Martin Norderhaug sier at han ønsker alle innspill velkommen:
– Vi har de politikerne og lederne vi har, og så må vi handle ut i fra det. Det er en utfordring å utnytte de ressursene vi har videre og oppmuntre til kreativitet.
...men Hemsedal klarer seg godt
Mens Trysil går en usikker økonomisk situasjon i møte, kan Hemsedal-ordfører Oddvar Grøthe smile bredt. NHOs bærekraftbarometer plasserer Hemsedal på 32. plass. Kommunen er Norges desidert minst uføre kommune og har en sterk befolkningsvekst de siste 15 årene.
Klikk på kartet for å se Hemsedals bærekraft:
Senterparti-ordføreren tror den viktigste årsaken til fremgangen er at kommunen har lykkes med å skape trygge helårsarbeidsplasser:
– Mange mellom 20 og 40 år flytter til kommunen, og mange blir her for godt. Tidligere var det slik at ansatte i turistnæringen var sesongarbeidere som dro tilbake til sine hjemsteder om sommeren. I stadig større grad blir disse arbeiderne her også om sommeren, sier ordføreren.
Så mye som en fjerdedel av Hemsedals turistnæring genereres om sommeren. Vakker natur, fjell, fiskemuligheter, golf og toppturer er blant trekkplastrene, ifølge Grøthe.
– I 20 år har vi sagt at helårsturisme er målet vårt. Men det er krevende, sier han.
Hemsedal har lykkes i å bevare et solid landbruk, og mange som jobber i turistnæringen i sesongen livnærer seg i jordbruket resten av året. I tillegg har hemsedølingene et næringsliv utenom turistbransjen. Grøthe trekker frem bedriften Hallingerkost, som produserer mat for videresalg til turistnæringen.
– Dette er en måte å utnytte lokale ressurser og samtidig trekke mer inntekter ut av turistnæringen på. Tilsammen gjør arbeidsplasser, unge folk og en spennende natur at flere har lyst til å komme hit.
Klikk på bildet for å sjekke din kommune!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.