Den norske PMI-indeksen, som måler aktivitetsnivået i industrien, viser at aktiviteten igjen falt under vippepunktet i februar.
Indeksen endte på 48,3 i februar, og dermed er aktiviteten igjen falt under punktet som markerer skillet mellom økende og avtagende aktivitet.
I februar var indeksen på 50,1 og i desember var den på 50,0.
Desember-nivet er det laveste siden juni ifjor, og indikerer at industraktiviteten falt i februar. Det er særlig et fall i ordreindeksen som trekker hovedindeksen ned.
- Den største svakheten i dagens tall er fallet i ordreindeksen. Det kan hende at fallet reflekterer det mye omtalte faktumet at noen store ordre fra oljeselskapene den siste tiden har gått til utenlandske selskaper, i hovedsak asiatiske. Norske leverandører har vært for dyre. De høye kostnadene reflekterer imidlertid kapasitetesbegrensningene, skriver Handelsbanken i en kommentar etter tallene.
Dermed tror Handelsbanken at det er kapasitet fremfor etterspørsel som begrenser aktiviteten i denne sektoren.
- Problemene i de ikke- oljerelaterte industriene er godt kjent allerede, med svake markeder, høye kostnader og en sterk krone, skriver Handelsbanken.
Turbulente tider
Det har vært noen svært turbulente uker og måneder for norsk industri skriver Dagens Næringsliv i dag:
- Den svenske eieren av cellulosefabrikken på Tofte har varslet salgt av den ulønnsomme bedriften. Mange frykter nedleggelse.
- Papirprodusenten Peterson i Moss og Follum i Hønefoss er allerede lagt ned mens Follafoss er solgt.
- Japanske Takeda Nycomed har varslet nedleggelse av produksjonen i Elverum grunnet prispress og svekket norsk konkurransekraft. 192 ansatte kan miste jobben.
- Verftskontrakter i oljeservicebransjen for 35 milliarder kroner har gått til utenlandske verft.
Torsdag gikk statsminister Jens Stoltenberg ut og advarte om en dobbel nedtur i eurolandene, og at Norge kommer til å merke det.
- Når det går dårlig i Europa, rammer det oss, sa Stoltenberg til Dagens Næringsliv.
- Uovervinnelige
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sa imidlertid til DN.no torsdag at han mener vi bør være langt mer bekymret for problemene vi selv har påført oss.
- Det som kanskje er mer alvorlig, og som han også er inne på, er om vi er i ferd med å prise oss ut også i markedet for leveranser til oljeindustrien. Det synes jeg er en langt mer alvorlig problemstilling, sier Juel til DN.no.
Han mener vi har oss selv å takke for denne utviklingen.
- Vi har trodd at vi har vært uovervinnelige og de eneste som har kompetanse på dette området - og derfor kunne ta de prisene vi ville. Så merker man nå at det kommer konkurrenter på dette området.
Les hele intervjuet med Juel her: <b>- Vi har trodd at vi har vært uovervinnelige</b>
Tar ikke skylden
Olje- og energiminister Ola Borten-Moe sa til DN.no torsdag at han ikke mener det er tilretteleggingen for økt leting og rask utbygging av sokkelen som har skylden for en todeling av norsk industri.
- Hvis vi åpner områder nå og finner noe, så er vi kommet til 2030 før det er aktivitet. Dette er bare et uttrykk for hvor lite egnet oljeindustrien er for å styre den økonomiske utviklingen i Norge. Det er hvert fall ikke veldig treffsikkert i forhold til de behovene vi har i dag å regulere ned det som skal skje om 18 år, sier Borten Moe til DN.no.
Les hele intervuet her: <b>- Oljenæringen er lite egnet til styring av økonomien</b>
Les om de to siste PMI-målingene her:
<b>Industrien over vippepunktet</b>
<b>Industrien på vippepunktet</b>
Ellers på DN.no:
<b>- Bare tulla, jeg fikk sparken i dag </b>
<b>Nå kan du &quot;tjuvstarte&quot; på selvangivelsen</b>
<b>- Oljenæringen er lite egnet til styring av økonomien</b>
<b>- Vi har trodd at vi har vært uovervinnelige</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.