- Stortingets reaksjon på Åmås-utvalget bekrefter at dette aldri har dreiet seg om mediemangfold, men om distriktspolitikk, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i TVNorge og Discovery Networks.
TV 2s fremtidige finansiering er i spill, og konkurrenten Discovery vil ha et ord med i laget.
Tirsdag fremla Mediemangfoldsutvalget sin Foreslår skjønnhetskonkurranse for å treffe unge tv-seere
Uheldig Bergens-krav
Utvalget mente det vil være uheldig og konkurransebegrensende om en ny tv-avtale blir utlyst med krav om hovedkontor i Bergen, slik TV 2 har i dag.
Dette falt Aps mediepolitiske talsperson Arild Grande tungt for brystet.
Medieutvalg advarer mot ensidig Bergen-avtale - får tommelen ned fra Stortinget
LES OGSÅ: Cappelen Damm kapret Jaglands maktkamper
Frykter flytting
Han er dermed på linje med partifelle og byrådsleder i Bergen, Harald Schjelderup, (Ap), og en rekke andre hordalandspolitikere.
I dag leser TV 2-ankerne Sturla Dyregrov, Siri Kleiven Strøm og Arill Riise opp nyhetene fra studio i Bergen.
Frykten er at TV 2 skal flytte både hovedkontor og nyhetsproduksjonen fra byen hvis ikke staten blar opp.
- Nå har kulturministeren fått det faglige grunnlaget hun trenger for å levere en stortingsmelding med forslag om støtte til en kommersiell allmennkringkaster. Når det gjelder lokalisering, er det prinsipielt viktig at det skjer utenfor hovedstaden, men jeg har selvtillit på vegne av Bergen. Den medieklyngen som er på vei til å bygges opp med Media City Bergen, gjør at dette er det naturlige stedet, sier Schjelderup.
Schjelderup ser gjerne at det pekes på at den kommersielle allmennkringkasteren må ha hovedkontor i Bergen allerede i utlysningen.
- Men det viktigste er at det er et faktisk grunnlag for offentlig støtte til en kommersiell allmennkringkaster, sier Schjelderup.
LES OGSÅ: Vil ikke gi TV 2 sugerør alene
«Partsinnlegg og bestillingsverk»
- Stortingsbehandlingen av denne saken bygger på en rapport som var et partsinnlegg og bestillingsverk fra TV 2. Og saken er drevet frem av Hordalandsbenken som ren distriktspolitikk. Nå har altså Åmås og hans utvalg blitt tvunget til å levere noen hastebetraktninger under et tidspress de åpenbart er svær ukomfortable med. Og i dette utvalget sitter til alt overmål altså TV 2 selv, men ingen av TV 2s direkte konkurrenter, skriver Skoland i en epost som ble sendt flere medier tirsdag kveld.
Setter spørsmålstegn ved prosessen
Skoland mener prosessen så langt har vært uheldig, noe også Åmås-utvalget selv og – Nesten uansvarlig
Kritikken går på at Stortinget har presset frem en hasteutredning om kommersiell allmennkringkasting, løsrevet fra Mediemangfoldsutvalgets samlede vurdering av virkemidlene i mediepolitikken som først kommer 1. mars 2017.
- Det er grunn til å sette spørsmålstegn ved om dette er måten norsk mediepolitikk skal utformes, skriver Skoland.
Discovery mener statstøtte til TV 2 vil virke mot sin hensikt og svekke mediemangfoldet.
- TV 2 drar stor økonomisk gevinst på sin posisjon som allmennkringkaster, og det er ingen grunn til å tro at de vil velge å blir et nytt TV3. Å gi skattpenger til milliardkonsernet Egmont er feil medisin, og vil virke sterk konkurransevridende, hevder Skoland.
Håper på fortgang
TV 2 ønsker å få kompensert for sin nyhetsproduksjon.
TV 2-sjef Olav T. Sandnes, som selv sitter i Mediemangfoldsutvalget, håper nå på fortgang i prosessen frem mot målet: Utlysning av en ny tv-avtale med staten.
– Nå håper vi delutredningen fra utvalget kan bidra til at Stortingsmeldingen som kulturministeren skal legge frem før nyttår vil kunne fungere som et grunnlag for en avtaleutlysning. Det er avgjørende med en rask avklaring for at TV 2 skal kunne søke, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes i en tekstmelding.
Følg markedene med DN Investor
Hør DNs podkast om Opec og oljemarkedet: DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus forklarer hvorfor en oljepris på 60 dollar per fat kan være innen rekkevidde før jul.
Vi vil høre fra deg! Send oss gjerne en mail!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.