En svært turbulent periode i markeder over hele verden kan snart sees i bakspeilet, men fortsatt er sikten fremover uklar. Det gir rom for både pessimister og optimister, og aksjestrateg Morten Jensen i DnB Nor er absolutt av de siste.
- Jeg tror det blir et bra år på Oslo Børs, sier Jensen til DN.no.
Ferdig med nyprising
Det er flere årsaker til det.
Jensen tror blant annet at en mer "normal" prising er i ferd med å kjøres inn.
- Vi tror reprisingen av markedet i all hovedsak er over, og at inntjeningsnivåene bør kunne vende tilbake til nær trend iløpet av et år eller to, sier Jensen.
Han mener at 20-40 prosent er realistisk på Oslo Børs.
Tvil og tro
Et annet tungtveiende argument er USA, som er hoveddriveren for Oslo Børs.
- Jeg tror det økonomiske oppsvinget i USA er selvbærende når trøkket fra den økonomiske politikken fortaper seg, sier han.
Ikke alle er like sterke i troen som Jensen, og Jensen tror selv at usikkerheten vil prege markedene .
- Jeg tro det blir fortsatt tvil og tro om oppsvinget i USA er bærekraftig, og om Kina kommer til å fortsette å vokse sprekt. Jeg tror også det blir mye tvil og tro i markedet om inntjeningsestimatene, bottom up-estimatene, til analytikerne er realistiske, sier Jensen.
Vekst innen rekkevidde
De siste ukene har Jensen møtt kunder, og flere av de han har møtt har vært bekymret for om inntjeningsestimatene til analytikerne er umulige å nå. Det synet deler ikke Jensen.
- For ikke- finansielle aksjer på S&P500 ligger analytikerestimatene på en oppgang fra 2009 til 2010 i inntjening per aksje (eps) på 21 prosent. Det synes mange er veldig tungt å tro på. Jeg tror at det absolutt er mulig, sier Jensen.
En måte å sannsynliggjøre inntjeningsveksten på er denne:
- Å se på kalenderåret blir ikke alltid helt avdekkende for den underliggende bevegelsen, forklarer Jensen. For de ikke-finansielle selskapene på S&P 500 var første kvartal 2009 det absolutte bunnkvartalet, det var inntjeningsbunnnen. Hvis du antar regneteknisk at det kvartalet er det samme som de andre tre kvartalene i 2009 så blir kalendersårsveksten fra 2009 til 2010 15 prosent istedenfor 21.
- Femten prosent er et mye lettere tall å svelge enn 21, og femten prosent tror jeg absolutt er oppnåelig, sier Jensen.
Inntjeningsvekst kan også sannsynliggjøres slik:
- Mange fokuserer på stor topplinjevekst, men egentlig dreier det seg om å ha fortsatt kontroll over kostnadene. Da trenger man ikke ha mer enn en forsiktig topplinjevekst før inntjeningen øker, sier Jensen.
Han har satt opp et regnestykke med flere elementer, der en topplinjevekst i området tre til fire prosent kan gi en bunnlinjevekst i området femten prosent pluss. Hovedelementene i dette regnestykket er sterk kostnadskontroll ( det vil si svak kostnadsvekst), god produktivitetsvekst (men ikke like spektakulær som ifjor) og at lønnsveksten kommer videre ned.
Dr. Doom tror på ny oppbremsing
Mr. Doom, Nouriel Roubini, er en av dem som har et langt mer pessimistisk syn enn Jensen. Roubini sa til Bloomberg torsdag denne uken at han frykter nok en nedtur i aksjemarkedene, fordi veksten kommer til å bremse opp i både USA, Europa og Japan.
Også på selskapsnivå er han forberedt på skuffelser. Roubini tror forventningene er for store.
- Også selskapsinntjeningen kommer til å skuffe, sa Roubini til Bloomberg.com .
Han tror svak økonomisk gjenopphenting og prispress kommer til å begrense omsetningsveksten.
Les også Nordeas beste aksjetips for 2010: Spår Børsen i 500
Les: Aksjene som vil stige mest i 2010
<b>Gjør klart for comeback-kvartalet</b>
<b>- Krisen har så vidt begynt</b>
Her finner du alle oppdaterte børs- og finansnyheter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.