- Regjeringen tør ikke utfordre EU-retten, sier direktør Knut Sunde i interesseorganisasjonen Norsk Industri til DN.no – og utfordrer selv finansministerens forståelse av EØS-avtalen:

- Vi er ikke overbevist av begrunnelsen til regjeringen, og akter å få dette eksternt belyst i løpet av rimelig kort tid, varsler Sunde torsdag, uten å si noe om hvem som vil foreta den juridiske utredningen på oppdrag av Norsk Industri.

DN.no har i flere artikler belyst hvordan et EU-direktiv som er innlemmet i norsk lov kan true milliardkontrakter for norske bedrifter i utlandet. De nye kapitalkravene reduserer maksimumbeløpet for gunstige lån som kredittinstitusjonen Eksportfinans kan yte til én enkelt aktør, fra om lag syv til 1,4 milliarder kroner.

Regjeringen var ikke klar over konsekvensene av direktivet før den ble varslet av Eksportfinans selv, og i siste liten inkluderte et midlertidig fritak for selskapet i en forskrift i slutten av 2010.

Utelukker varig fritak
På onsdag kunngjorde finansminister Sigbjørn Johnsen at det midlertidige fritaket, som skulle gått ut ved slutten av året, skal forlenges med ett år. Dessuten sier Johnsen i et intervju med DN.no at regjeringen skal sørge for at "en like god ordning” som i dag kommer på plass etter det.

Johnsen ønsker at norske banker, som eier 85 prosent av Eksportfinans mot statens 15 prosent, skal skyte inn ny kapital slik at risikoen senkes og selskapet kan fortsette å yte lån på dagens nivå. I verste fall forplikter Johnsen seg til å erstatte dagens Eksportfinans med en ren statlig ordning.

Men et varig fritak fra EU-direktivet er ikke mulig, mener Johnsen. Dette til tross for at en rekke EU-land selv har et fritak for de institusjonene som har samme oppdrag som Eksportfinans, og at EØS-avtalen i utgangspunktet skal sikre Norge like vilkår som andre deltakere i det indre marked.

Les også: Garanterer eksportbedriftene gode lån

- Ikke komfortable
- Vi er ikke komfortable med den påstanden om at det er umulig. Så vidt vi vet har den heller ikke vært testet. Hvis vi er det minste i tvil om dette må vi gå i dialog med EU for å se om dette lar seg gjennomføre. Det er ingen ting som tyder på at man har gjort det, fortsetter Sunde.

Johnsen begrunner sin vurdering med at unntakene ble gitt til EU-land fra det første bankdirektivet som ble vedtatt på 70-tallet, og at senere unntak er kommet i forbindelse med medlemskapsforhandlinger.

Men DN.no har skrevet at Norge, ifølge Europakommisjonen, teoretisk sett kunne søkt om fritak for Eksportfinans i EØS-komiteen – og fortsatt kan gjøre det. Kommisjonen ville ikke uttale seg om hvilket utfall en slik søknad ville fått.

- Jeg konstaterer at DN.no som første aktør har testet dette og møtte en åpen holdning, sier Sunde.

Risikabelt
Sunde avviser ikke uten videre finansministerens forslag til å oppkapitalisere Eksportfinans i stedet for å søke om fritak fra EU-direktivet. Men han understreker at dette er en ytterst risikabel strategi i dagens urolige marked.

- I mangel på et varig fritak kan dette være en vei å gå. I så fall håper vi at et flertall av dagens private eiere vil være med, men staten må være klar til å øke sin eierandel. En emisjon i disse dager er ikke spesielt god timing...

Sunde mener i så fall det er snakk om et ”tosifret milliardbeløp”.

- Arbeidet med å finne en løsning må fortsette, konkluderer derfor Sunde.

- Og bakteppet er en helt uforutsigbar finanssituasjon som overdommer for om Eksportfinans som institusjon overlever.

- Ekstra uheldig
Administrerende direktør Sturla Henriksen i Rederiforbundet stiller seg bak advarslene til Sunde.

- Vi har gjort det klart at en videreføring av en midlertidig løsning er ekstra uheldig i en tid med stor internasjonal økonomisk usikkerhet. Vi forutsetter at Regjeringen avklarer den langsiktige løsningen i god tid før den nye fristen utløper, slik at vi unngår ytterligere usikkerhet rundt rammevilkårene for norsk eksportfinansiering, sier han i en pressemelding.

- Handlingslammelse
Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten, som tidligere har etterlyst fortgang i regjeringens håndtering av saken, er også mildt sagt skuffet over onsdagens avkl#229 fra finansministeren, som han karakteriserer som en ”utsettelse”.

- Meldingen fra Regjeringen løser ingen av problemene næringslivet har pekt på. En uforutsigbar og usikker situasjon avløses bare av en ny usikker situasjon som skal vare noe lenger, sier stortingsrepresentanten i en melding.

- Det er ikke dette norske eksportbedrifter ber om. De ber om forutsigbare rammevilkår for å kunne opprettholde sin konkurransekraft. (...) Dette er ikke aktiv næringspolitikk som en gang var regjeringens honnørord, dette er handlingslammelse og passiv næringspolitikk på sitt aller verste.

Les mer:

Garanterer eksportbedriftene gode lån

- Det går altfor tregt!

- Norske milliardkontrakter står i fare

- Ingen var klar over virkningene

Norge kunne søkt om fritak

- Svært alvorlig for norsk shipping (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.