Kravet til 15 prosent egenkapital er for mange bøygen som hindrer dem i å kunne komme seg inn på boligmarkedet. Selv om mange kommuner tilbyr startlån, kan disse være håpløse å få for nyutdannede, skriver Finansavisen.
Innstrammingen i kravet til egenkapital har ført til økt pågang for å få startlån. Mens det ble innvilget 6.500 lån i 2008, steg det til 11.000 lån i 2011.
Antall avslag stiger også. Hoveddelen av de som får avslag får det grunnet manglende betjeningsevne.
Men også for god betjeningsevne kan resultere i avslag. Husbanken mener dette skyldes at søkerne ikke defineres som vanskeligstilte.
- Startlån er i utgangspunktet et sosialt virkemiddel som inngår i kommunenes portefølje av virkemidler for å sikre at alle innbyggere skal ha en god og trygg bosituasjon. Det er den enkelte kommune som bestemmer hvordan startlånsmidlene skal prioriteres lokalt, sier avdelingsdirektør Are Sauren i Husbanken til avisen.
Vurderer å flytte
Kai André Kristiansen (29), som tjener 480.000 kroner i året, søkte startlån i Oslo, men fikk avslag med begrunnelse at han tjente for godt og dermed kunne spare opp pengene til egenkapital selv.
- Det er skuffende at jeg blir straffet for å ta en høyere utdannelse. Hadde jeg droppet studiene og begynt å spare for mange år siden hadde jeg hatt en lavere betalt jobb, men antagelig råd til å kjøpe en leilighet, sier siviløkonomen til Finansavisen.
Nå vurderer han å flytte ut av Oslo til et sted med lavere boligpriser.
Les også:
- Tjener du under 700.000 kroner bør du flytte fra Oslo
- Ikke sprett BSU-kontoen i år, hvis du kan la være (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.