Telenor meldte fredag at det skriver ned 4,2 milliarder kroner etter Indias høysteretts beslutning denne uken om å trekke tilbake selskapets lisenser.
Les mer: Telenor tar India-tap på over 4 mrd
Ifølge analyser fra seks meglerhus som Dagens Næringsliv har samlet, har den norske telekomgigantens investeringer i India nå negativ verdi. Likevel kan det bli enda dyrere for Telenor å trekke seg ut av landet, skriver avisen på lørdag.
Telenor garanterer nemlig for gjelden til datterselskapet Uninor, som var verdt 6,4 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal - og som nå ifølge flere analytikere har steget til åtte milliarder kroner.
Bør bli
Derfor bør Telenor bli i India, ifølge blant annet analysesjef Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier.
- Å investere i nye lisenser eller frekvenser i de områdene der de har lykkes best, mens det går ut av de områdene der det har veldig svake posisjoner og går med store tap, virker på kort sikt som den beste strategien. På lengre sikt må selskapet søke å finne en løsning der Uninor fusjoneres inn i, eller selges til, en av de større aktørene i markedet, sier Kjerkreit. Han er en av de norske analytikerne som har fulgt Telenor tettest det siste tiåret.
Tore A. Tønseth i Sparebank 1 Markets mener også det smarteste er å opprettholde satsingen:
- Trolig kommer det nye lisenser i India i løpet av et halvt år. En slik lisens tror vi kan koste opp mot 3-5 milliarder kroner. Denne kostnaden kan være lettere å ta for selskapet enn en fullstendig exit fra det indiske markedet, sier han.
Negativ verdi
Kjerkreit har justert ned verdien for India-satsingen med fem milliarder, og mener nå at den er tynger selskapet med negative 2,3 milliarder kroner. I snitt mener de seks meglerhusene DN har sondert at verdien er på minus 5,7 milliarder kroner.
Men å forlate India kan altså vise seg å bli enda dyrere, fordi Telenor har garantert for gjelden til Uninor, et selskap som ble til da Telenor i 2009 kjøpte seg inn i indiske Unitech Wireless med to tredeler av aksjene.
Uninor har dessuten forpliktet seg til å betale tårnleie i lang tid fremover. Avtalen utgjør totalt 5,4 milliarder kroner i årene fremover. Men Telenors investorkontakt Helge Øien sier til DN at selskapet ikke har gitt finansielle garantier for disse forpliktelsene.
- Har ikke gjort noe galt
Under en telefonkonferanse med norske journalister hevder likevel Telenors Asia-direktør Sigve Brekke at India kan gi avkastning for selskapet på sikt.
- Ja, definitivt. Kommer vi oss gjennom de neste fire månedene, er vi tilbake til et nivå som vi har hatt de siste to årene. Vi har hatt veldig klare målsetninger: Vi skal bli lønnsomme i 2013. Det betyr at vi har ett år til på oss, sier Brekke til DN.
Han sier forøvrig at dommen på torsdag kom som et stort sjokk for Telenor. I alt er det 122 lisenser som trekkes tilbake, hvorav 22 tilhører Uninor. Dommen kommer i kjølvannet av det som blir omtalt som tidenes korrupsjonsskandale i India, der telekomlisenser mistenkes delt ut til langt under markedspris av landets myndigheter. Ifølge en rapport fra Indias Riksrevisjon skal staten ha tapt vanvittige 185 milliarder kroner.
- Norske interesser står på spill. Telenor har ikke gjort noe galt. Vi forventer at den indiske stat stiller opp og ikke endrer rammebetingelsene, sier Brekke.
- Vi gjorde de undersøkelser vi kunne ha gjort, både med interne og eksterne ressurser. Vår konklusjon på det var at det hverken var feil med policyen som lå til grunn for tildelingen av lisensene, eller at det hadde foregått korrupsjon i forbindelse med tildelingen. At domstolene skulle gå inn og overprøve en politisk beslutning kunne ingen forutse, sier Brekke, som sier Telenor har nulltoleranse for korrupsjon.
- Hvis vi hadde vært i nærheten av å anta at det hadde foregått korrupsjon, så hadde vi ikke gjort investeringen. Når det er sagt, så er ingen er dømt for korrupsjon. Og bevisene mot mulig korrupsjon mot vår partner, er syltynne, sier Brekke.
Indiske myndigheter har nå fire måneder på seg for å bestemme hvordan lisensene skal deles ut på nytt. Brekke sier at Telenor nå skal vurdere hvilke juridiske steg selskapet kan ta, og begynne samtalene med det indiske byråkratiet.
Les mer:
Regjeringen tar opp Telenor-saken med India
Advarer Norge mot å gå god for Telenor i India (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.