Nå gjelder det å utmerke seg for enhver pris for å kapre de beste jobbene. Og da spiller sosiale nettsamfunn som Facebook, Twitter, Myspace og LinkedIn en stor rolle.

- Ikke bare er arbeidsgivere på jakt etter de største talentene. De vil ha noen som er godt kjent med sosiale medier og søker nye muligheter, sier Sandra Fathi, ekspert på sosiale medier og president i Affect Strategies, til CNN Money.

- Disse nettsamfunnene har kommet for å bli - og er også en flott måte å synliggjøre seg på, sier hun.





Facebook-venner, twitrere som følger deg og kontakter du er linket opp til på LinkedIn kan være like viktige "verktøy" som en strålende søknad i jakten på drømmejobben.

Flere og flere går nå direkte ut på Facebook og Twitter for å utlyse ledige stillinger. De vet at de rette kandidatene befinner seg i disse "rommene", ifølge Sandra Fathi.

Les også:
Nekter å jobbe uten Facebook

Google-funn gir lettere jobb

Nye rekrutteringskanaler
LinkedIn har 40 millioner brukere verden over og er rettet spesielt mot profesjonell nettverksbygging. Fathi forteller at svært mange amerikanere har fått ny arbeidsgiver ved hjelp av eget og andre kontakters nettverk på LinkedIn.

Nå kommer Twitter og Facebook etter som populære rekrutteringskanaler.

Twitring om at man er på jobbjakt kan være fruktbart hvis du blir fulgt av de rette menneskene i de rette bransjene, selv om du ikke har lov å ytre deg mer enn 140 ord. Det kan være jobbsøknad god nok til å komme på intervju, ifølge ekspertene.

Følg de "rette" personene
Jen Harris fra Idaho er en av de heldige. Hun mistet jobben i MPC computers og sendte ut følgende tweet umiddelbart etter at hun hadde ryddet skrivebordet sitt: "just been laid off from MPC".

- Før jeg hadde dratt fra parkeringsplassen, hadde jeg fått et jobbtilbud fra en venn som drev et webutviklingsselskap i byen, sier hun til CNN Money.

Ekspertenes tips lyder som følger: Bli "fan" av et selskap på Facebook eller følg viktige personer i den bransjen du vil ha jobb på Twitter. På den måten kan du være en av de første som får vite om ledige stillinger. Eller skriv en tweet selv om at du er på jobbjakt, slik Jen Harris gjorde.

Husk imidlertid å bruke Twitter, Facebook og andre sosiale medier med vett. De kan hjelpe deg med å bygge opp en karriere, men kan også ødelegge karrieren din:

Les:
Redd ryktet ditt på nettet

Googler deg - og dumper deg

Følg DN.no på Twitter!

Hvorfor vil sjefer ansette twitrere? Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.