Meerkat er det engelske navnet på et lite, nysgjerrig rovdyr i snikekattfamilien som lever i det sydlige Afrika.

Dyret er meget sosialt og lever, ifølge Store norske leksikon, i familiegrupper på opptil 15 dyr.

På mikrobloggtjenesten Twitter er Meerkat også navnet på en av de aller mest hypede nye appene.

Gå live - fra Twitter

Med Meerkat på telefonen kan alle nå kringkaste sin egen videostrøm  live – og bruke Twitter som distribusjonskanal.

Når twitterfølgerne dine - eller andre - klikker seg inn for å følge videostrømmen live, kan de også kommentere og komme med spørsmål til deg på direkten mens du strømmer video fra telefonen.

Vil du sjekke ut videoer fra andre Meerkat-brukere, kan du søke etter #Meerkat på Twitter

Man kan også invitere Twitter til å følge en planlagt videostrøm på et senere tidspunkt.

Fikk venturepenger for å lage Meerkat

Fra før finnes flere andre apper for å strømme video, som for eksempel svenske Bambuser, Vine, Ustream, Livestream og Qik.

Det spesielle med Meerkat er at «alle» snakker om den, at logoen er gul og kul, og at det er uhyre enkelt å komme i gang med å bruke den.

Og ifølge nettstedet The Verge tok det bare åtte uker å lage den.

Oppstartselskapet bak Meerkat, Life on Air i San Francisco, har fått 3,6 millioner dollar i startkapital i en kapitalutvidelse ledet av det israelske investeringsselskapet Aleph.

Hans Gerhard Meier
Hans Gerhard Meier

Planlegger videostrøm til Kenya

Nordmannen Hans Gerhard Meier har akkurat rukket å laste ned Meerkat og gjøre seg noen tanker om hvordan han kan bruke den.

Meier underviser deltid, blant annet på Westerdals og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. I tillegg holder han på med egne kunstprosjekter. Meier har tenkt på to mulige anvendelsemåter for Meerkat-appen.

- Jeg har et kurs om interaktiv videostorytelling, der halvparten av studentene er i Kenya. Så jeg har lurt på å sette opp Meerkat og streame forelesningen kommende tirsdag så de kan følge med, sier han.

En annen tanke er å legge ut videostrømmer med Meerkat på Twitter når han er i studioet eller verkstedet.

- Jeg har et prosjekt jeg skal sende inn til Høstutstillingen. Kanskje kan jeg bruke Meerkat til å videostrømme når jeg gjør siste finish, sier Meier.

Ekstremt enkelt

Han synes det var ekstremt enkelt å komme i gang med Meerkat-appen, og tror den egner seg for å treffe grupper av twitter-følgere med video.

- Og bruken av Meerkat-symbolet er jo utrolig smart – et lite dyr som titter opp og er veldig årvåkent. Du får det som det enkle ikonet lover, mener Heier.

For kommersielle aktører gir Meerkat en mulighet til å la publikum ta del i og engasjere seg i produkter

Må være logget inn på Twitter

Grunnleggeren av Meerkat heter Ben Rubin (27). Han sier i et intervju med Digiday at appen er eksklusivt designet for å brukes sammen med minibloggtjenesten Twitter.

Derfor er det foreløpig et krav at man har en Twitter-konto for å kunne bruke appen.

Rubin har eksplisitt nevnt ønsket om å gjøre det mulig for alle å kringkaste live video fra store nyhetshendelser, som protestene i Ferguson, som en motivasjon for å lage Meerkat.

Nå skal alle ha appen hans. På en uke ble den lastet ned 30.000 ganger.

Flom av video

Denne uken meldte nettstedet re/code at Twitter har kjøpt sitt eget videostrømmeselskap, Periscope, som fortsatt driver betatesting av sin programvare.

Twitters satsing er del av en vridning mot stadig mer video på nettet de siste månedene.

DN har tidligere skrevet om hvordan Facebook i løpet av det siste året har satset knallhardt på å gjøre nettsamfunnet til den fremste plattformen for videoinnhold, i konkurranse med blant annet Googles Youtube-plattform.

For Twitter handler satsingen blant annet om å gjøre brukerne i stand til å formidle live video fra store nyhetshendelser. Da Apple lanserte Apple Watch nylig, strømmet flere journalister live til sine twitter-følgere ved hjelp av Meerkat.

Den amerikanske nyhetstjenesten CNBC skal ha vært den første store nyhetsorganisasjonen som har eksperimentert med Meerkat-appen.

Også Yahoo News har brukt den, i likhet med merkevarer som Starbucks.

Satser ikke på Facebook

Meerkats nyhetsvinkling gjør at Rubin og Meerkat ikke har noen planer om tilpasse appen til Facebook, til tross for nettsamfunnets tunge satsing på video i det siste.

Les også: Derfor synes NRK at Facebook er problematisk

- Facebook er ikke en real-time plattform. Den svarer ikke på det vi ønsker å gjøre, sier Rubin i et intervju med Digiday.

Gründeren sier også, som så mange andre i samme posisjon, at han foreløpig ikke har noen tanker om hvordan han skal tjene penger på appen.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Schibsted henter Twitter-topp for å bli finklere på big data

Gir opp kampen mot Jay Z

Se 8-åringen som tjener millioner på YouTube  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.