Norske industriledere melder at produksjonsveksten har stoppet opp, viser det kvartalsvise konjunkturbarometeret som Statistisk sentralbyrå la frem mandag.
«Svikt i ordretilgangen fra eksportmarkedet forklarer denne utviklingen. Imidlertid bidro høy innenlandsk etterspørsel til å holde hjulene i gang», skriver SSB i en melding.
Pris- og ordresvikt
Indeksen for produksjonen endte på 50,2 i første kvartal, ned fra 51,2 kvartalet før. Indeksen går fra 0 til 100 der et nivå på 50 indikerer uendret utvikling fra kvartalet før. For eksportbedriftene falt ordretilgangen til 45,2 i første kvartal fra 45,5 kvartalet før.
Prisutviklingen var også negativ i eksportmarkedet.
- Produsenter av innsatsvarer(trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri samt metallindustri)melder om redusert produksjonsvolum, lavere sysselsetting og fallende priser. Svakere ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet forklarer denne utviklingen.
- Produsenter av investeringsvarer(maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer samt maskinreparasjon og -installasjon)melder om svakere vekst i produksjonsvolumet. Redusert ordrebeholdning som en følge av lavere ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet var trolig årsaken til dette.
- Produsenter av konsumvarer(næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri og møbelindustri)melder om utflating i produksjonsvolumet og nedgang i sysselsettingen. Redusert etterspørsel etter eksportvarer og færre ansatte i konkurranseutsatte næringer var medvirkende årsaker til dette.
Den negative utviklingen for eksportbedriftene var hovedårsaken til at produksjonsveksten bremset opp i kvartalet.
«Hjemmemarkedsprisene fortsatte imidlertid å stige, og innenlandsk etterspørsel lå på et stabilt høyt nivå. Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen, var høyere enn på samme tid i fjor, og lå over det historiske gjennomsnittet for industrien. Store ordrereserver hos leverandører til olje- og gassrelatert virksomhet forklarer dette», skriver SSB.
Optimistiske ledere
Fremover ser industriledere i både hjemme- og eksportbedriftene for seg en mer positiv utvikling med oppgang i både produksjonsvolum og ordretilgang. Denne tendensen har imidlertid vist seg de siste kvartalene: Industrilederne har vært mer positive enn hva de har rapportert som fakisk utvikling det påfølgende kvartalet.
«Dette kan henge sammen med økt usikkerhet knyttet til fremtidige internasjonale markedsforhold», skriver SSB.
Ifølge den sammensatte konjunkturindikatoren for industrien, som baserer seg på industriledernes svar om forventet produksjon, ordrebeholdning og ferdigvarelager, er utsiktene svakere enn gjennomsnittet de siste 23 årene. Konjunkturindikatoren falt fra 1 i første kvartal, fra 5 måneden før.
«Redusert ordrebeholdning i første kvartal kvartal og lageroppbygging av ferdigvarer var årsaken til nedgangen. Tallverdier nær null indikerer at industriproduksjonen vil være uendret i kommende periode», skriver SSB.
LES OGSÅ:
<b>Her er det Stoltenberg frykter aller mest</b>
<b>- Det er ikke gudsbestemt at oljen skal være over 100 dollar fatet</b>
<b>Vi er desperate etter arbeidskraft, men ledigheten øker </b>
<b>- Vi kommer til å miste mange tusen arbeidsplasser</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.