I 2011 kom Intel på banen med begrepet ”ultrabook”, noe som betyr at en PC skal oppfylle en rekke krav fra Intel før produsenten kan benytte seg av prosessor-produsentens offisielle betegnelse. Blant annet skal en ultrabook ikke være tykkere enn 18 mm (hvis den har en skjerm på 13,3”), batteritiden skal være minst 5 timer, og den skal som et minimum være basert på Intels Sandy Bridge arkitektur.

MacBook Air er altså ikke en ultrabook, men vi tester den sammen med de andre maskinene likevel, da mange av de Windows-baserte ultrabook-ene er tenkt som konkurrenter til MacBook Air.

En ultrabook (eller en MacBook Air) er for deg som ønsker en maskin som stort sett er like lett og transportabel som et nettbrett, men som samtidig gir en gjennomført PC-funksjonalitet inklusive tastatur.

Testen er et øyeblikksbilde. Eksempelvis deltar ikke Sony, da deres nyeste modell ikke var tilgjengelig før deadline.

Les hele testen hos Lyd & Bilde.

Acer Aspire Timeline Ultra M3

En merkelig skapning
Hvordan Acer våger å kalle denne slepbare PC-en for en ultrabook er nesten ikke til å forstå.

 

Acers ultrabook er den klart billigste i denne testen, men får likevel ikke vår anbefaling som beste kjøp. I forhold til ytelsen klarer den seg bra i testen med en Greekbench score på 5906. Skjermen er på hele 15,6”, men har likevel en maksimal oppløsing på fattige 1366 x 768 piksler. Det er helt absurd.

Faktisk er Acer Aspire Timeline Ultra M3 så stor at det både er plass til fullt tastatur inklusive numeriske taster og DVD-spiller, og med en kampvekt på vel 2 kilo, veier den nesten dobbelt så mye som de letteste av konkurrentene.

Designen er kjedelig, og PC-en er produsert av hard sort plast. Tastaturet har ingen bakbelysning, og tastene er gummiaktige med for lette anslag.

Les hele testen hos Lyd & Bilde.

Apple MacBook Air 13”

Referansemodellen
Det er ikke tilfeldig at Apples ”ultrabook” heter Air til etternavn. For fra innerst til ytterst er den designet med skyen i tankene.

 

Når det gjelder rå ytelse har MacBook Air en Geekbench score på 6004, helt på linje med Dell XPS som har en score på 6038. Det er også verdt å nevne at MacBook Air på det område av benchmark-testen som handler om bildebehandling, klarer seg vesentlig bedre enn noen annen maskin i testen – inklusive Core i7-ytelsesmonsteret fra Asus.

Designmessig er MacBook Air en fryd for øyet med sitt kabinett av aluminium støpt i et stykke. Maskinen har noe nær det perfekte tastatur med god avstand mellom tastene og et fint, dypt anslag. Den store touchpad-en garanterer for lett betjening, og skjermen er flott, skarp og lyssterk. Maskinen som sådan er naturligvis helt stille, da Apple har innebygd 256 GB SSD (flash-hukommelse) i MacBook Air i stedet for en harddisk.

Karakter (1-6):5

/// Spesielt anbefalt ///

Les hele testen hos Lyd & Bilde.

Asus Zenbook UX32VD

Monsterytelse
Den nyeste ultrabook fra Asus er som en PC-versjon av bonsai-treet. Ytelsen er som på en stor datamaskin, men i denne utgaven fyller den ingen ting.

 

Asus Zenbook UX32VD er med en Geekbench score på 7350 testens vinner når det gjelder rå og brutal ytelse. Det er også den eneste maskinen i testen med en Intel Core i7-prosessor. Zenbook-en er også testvinner når det gjelder skjermoppløsning. Hele 1920 x 1080 piksel er det blitt plass til på den 13,3” store skjermen, som er så lyssterk og fargene så dynamiske at det nesten er for mye. Man får en stor arbeidsplass stilt til rådighet, men det gjelder å ikke være svaksynt, så små blir ikoner og tekst på skjermen.

Med en pris på under 9000 kroner for en ytelse på dette nivået er Asus Zenbook U32VD nesten et røverkjøp, og vi nøler ikke et øyeblikk med å gi denne PC-en predikatet Beste kjøp.

/// Beste kjøp ///

Les hele testen hos Lyd & Bilde.

Dell XPS 13

Ikke dårlig
Dell er mer kjent som en effektiv forsyningskjede enn for bra datamaskiner, men den nye XPS 13 ultrabook kan Dell være bekjent av.

 

Det fornekter seg ikke at Dell primært produserer datamaskiner som skal være billige fremfor lekre. XPS er en grei ultrabook, men i virkeligheten er den mer praktisk enn den er innbydende. Toppen eller ”lokket” er produsert av aluminium, mens PC-ens bunn er laget av en slags hard, ruglete gummi med to ”føtter” som sørger for at XPS 13 står ordentlig fast uansett hvilken overflate den plasseres på. Med en Geekbench score på 6038 ligger den helt på linje med MacBook Air og er hurtig nok for langt de fleste brukeres behov.

Hvis Dell XPS 13 var en bit sjokolade hadde den vært en Ritter Sport: Kvadratisk, praktisk og god! Tastaturet er lekkert med store taster som også har en liten fordypning som gjør det lettere å treffe riktig. Men de har ingen dybde i anslaget og tastaturet har ingen bakbelysning.

På samme måte er skjermen pen, men med 1366 x 768 piksel har den langt fra testens høyeste oppløsning.

Les hele testen hos Lyd & Bilde.

HP Envy 14 Spectre

Hele pakken
Med denne ultrabook får man hele pakken. Design, ytelse, skjerm og lyd spiller sammen og det hele går opp i en høyere enhet.

 

HP Envy 14 Spectre har ikke testens høyeste ytelse. Faktisk er det kun Toshiba Portege Z830 som scorer lavere i Geekbench enn HP Envy 14 Spectre, som må nøye seg med et resultat på 5643, men den scorer tett nok på både Acer, Apple og Dell til at vi kan leve med det. Maskinen byr nemlig på mange andre finesser som fint kompenserer for den litt beherskede ytelsen.

Når man pakker opp HP Envy 14 Spectre for første gang får man den ”wow”-følelsen som beskriver et produkt hvor alle detaljer er gjennomtenkt, inklusive materialer, design, former og kvalitet.

Skjermen er MEGET lekker med flotte og skarpe farger og noe nær testens høyeste oppløsning. Lyden leveres av Beats Audio, og maskinen er for øvrig lykkelig fri for all den crapware som ellers forpester mange Windows-maskiner.

/// Spesielt anbefalt ///

Les hele testen hos Lyd & Bilde.

Samsung Series 9

Slik ser ”ultra” ut
Den tynneste og letteste ultrabook i testen er også den beste. Ingen over og ingen ved siden av Samsung Series 9.

 

Når det gjelder ytelse blir Samsung Series 9 slått på målstreken av Asus Zenbook UX32VD med en Geekbench score som er 74 høyere enn Samsung Series 9, som oppnår en Geekbench score på 7276. Men her skal det nevnes at det sitter en Intel Core i5 prosessor på 1,7 GHz i Samsungs ultrabook i motsetning til en Intel Core i7 2,4 GHz i Asus nye Zenbook.

Samsung Series 9 ligner med sitt sorte design og lekre tastatur med grønn bakbelysning mest av alt MacBook Airs demoniske fetter. Her har Samsung virkelig gjort seg flid med detaljene og fått stort sett alt riktig.

Skjermen er også ekstremt fin med klare farger, og er mer behagelig for øynene enn de litt for skarpe og dynamiske fargene på Asus Zenbook UX32VD. Samsung vinner testen fordi Series 9 er det mest gjennomførte, lekre, brukervennlige og velfungerende produkt.

/// Best i test ///

Les hele testen hos Lyd & Bilde.

Toshiba Portege Z830-10Q

Dyr, men dårlig
Testens dyreste ultrabook er langt fra den beste. Nesten tvert imot.

 

Toshibas ultrabook er tydeligvis myntet på forretningskunder, og det er kanskje grunnen til at den er så dyr – nemlig over 12.000 kroner! Toshiba Portege Z830-10Q er stort sett dårligere på alle punkter enn alle andre ultrabooks i denne testen. Hvis vi starter med ytelsen leverer Toshiba den dårligste Geekbench score på bare 5211. Det er en forskjell på vel 2000 opp til testens beste maskiner fra Asus og Samsung.

Den stilfulle designen skuffer også raskt når man oppdager den plastaktige kvaliteten og de irriterende, skarpe hjørnene. Tastaturet har bakbelysning og god avstand mellom tastene, som til gjengjeld har for lett anslag. I tillegg virker de skrøpelige.

Og når Toshiba Portege Z830-10Q koster på feil side av 12.000 kroner, hvorfor skal da brukeren belemres med all ”crapware” som PC-produsentene ellers pleier å fylle de billigere maskinene med for å få produksjonsprisen ned?

Les hele testen hos Lyd & Bilde. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere tester i vår testseksjon.