Tyrkerne gikk søndag morgen til urnene for å velge ny nasjonalforsamling. Over 56,6 millioner kan stemme, og det er knyttet stor spenning til utfallet.
Får det sittende regjeringspartiet AKP, som ledes av statsminister Ahmet Davutoglu, stort nok flertall, vil det gå inn for å endre grunnloven og føre landet over fra parlamentssystem til et system med sterkere presidentmakt, slik som i USA og Russland.
Det vil gi Tyrkias allerede mektige president Recep Tayyip Erdogan, som har styrt landet i en årrekke, enda mer makt.
Velte drømmen
Det som kan velte Erdogans drøm, er at det kurdiske HDP-partiet får over 10 prosent av stemmene og dermed kommer over sperregrensen. Partiet vil da forsyne seg av mandatene til AKP, som ikke lenger vil ha flertall i forsamlingen.
Mange frykter at AKP og Erdogan vil ty til juks for å hindre et slikt resultat.
– Det virker som om det har vært en hel del valgfusk allerede, sier Tyrkia-ekspert Einar Wigen ved Institutt for kulturstudier ved Universitetet i Oslo til NTB.
– Jeg er sikker på at HDP vil komme over sperregrensen. Min eneste frykt er at stemmene vil bli stjålet, sier den 25 år gamle kurderen Bahar Haram fra Diyarbakir.
Det var der to personer ble drept og over hundre såret da en sylinderbombe fullpakket med stålkuler gikk av ved et valgmøte for HDP fredag.
Truet på livet
Også svenske valgobservatører har rapportert om fusk.
– Vi har sett åpenbart valgfusk som eksempelvis ved et valglokale der en kvinnelig funksjonær blir fortalt av en mann som står ved siden av, hvordan hun skal krysse av. Da vi påpekte det, ble vi kastet ut, forteller en av observatørene, Ann-Margarethe Livh fra det svenske Vänsterpartiet til avisa Dagens Nyheter.
To av observatørene i det svenske teamet opplevde seg også som truet på livet i byen Bingöl øst i Tyrkia da uniformerte soldater pekte på dem med automatgevær og ga dem to minutter på å forsvinne.
– Å true internasjonale valgobservatører på livet er en alvorlig trussel mot demokratiet, sier Livh.
Ikke fritt
Wigen påpeker at et eventuelt valgfusk vil ha få konsekvenser.
– Men det vil jo svekke presidentens anseelse internasjonalt ganske ettertrykkelig, sier han.
Meningsmålinger tyder imidlertid på at AKP vil få færre stemmer i år enn i rekordvalget i 2011, da partiet fikk nesten 50 prosent.
For mens den økonomiske veksten daler, stiger arbeidsløsheten. I tillegg vokser uroen for de tilsynelatende stadig mer autoritære tendensene fra Erdogan.
Ifølge Wigen har menneskerettsorganisasjonen Freedom House nylig nedgradert Tyrkia fra å være et delvis fritt land til ikke fritt.
Siden Erdogan ble valgt til president i fjor etter elleve år som statsminister, har det vært et kraftig oppsving i saker mot journalister og andre som blir anklaget for å fornærme ham. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.