Politisk ustabilitet og den usikre sikkerhetssituasjonen i Tyrkia har rammet landets turistindustri, som tradisjonelt sett har stått for over 10 prosent av landets brutto nasjonalprodukt (BNP).

Helgens feilede kuppforsøk var den siste i en rekke hendelser.

- Jeg tror den tyrkiske økonomien har blitt holdt tilbake av den politiske usikkerheten i landet og av det generelle negative sentimentet mot fremvoksende markeder de siste to årene, sier Anders Svendsen, analytiker på fremvoksende markeder i Nordea Markets, til DN.

Han understreker at den politiske usikkerheten i landet har økt ytterligere etter helgens hendelser, og tror Tyrkias økonomi vil «fortsette å prestere langt under sitt fulle potensial.».

34 mrd. færre turistkroner

I en oppdatering fra den amerikanske storbanken Morgan Stanley mandag, kalt «Turkey: In pursuit of normalisation», nedjusterer bankens økonomer anslagene for Tyrkias turismeinntekter for 2016 med fire milliarder dollar til 18 milliarder dollar. Det tilsvarer en nedgang på omtrent 34 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Forrige anslag kom for noen måneder siden, før Tyrkia opplevde terrorangrepet som tok livet av 45 personer ved Istanbul flyplass og helgens feilede kuppforsøk.

- Turismen til Tyrkia var nok allerede svak etter terrorangrepene, men ytterligere negative effekter vil helt klart ha en innvirkning på økonomien forøvrig, sier Svendsen.

Kuttet Tyrkia-reiser

Norske aktører merker også disse hendelsenes påvirkning på Tyrkia-turismen.

- Vi ser at interessen for Tyrkia har sunket mye i år. Vi har kuttet kapasiteten med mer enn 50 prosent sammenlignet med i fjor, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i reiseoperatøren Star Tour til DN.

Hun legger til at selskapet har fått få avbestillinger de siste dagene, ettersom de som har booket Tyrkia-reiser «virkelig ønsker å reise».

Reiseoperatøren Apollo opplyser til DN at pågangen til reisemål som Hellas, Kroatia og Bulgaria har økt i kjølvannet av Tyrkia-hendelsene. Selskapet innstilte sin flyvning til Tyrkia lørdag.

«Ikke bærekraftig»

Det er ikke bare turistindustrien i landet som rammes. Tradisjonelt har den tyrkiske økonomien vært drevet av innenlands konsum og utenlandske investeringer, som over lang tid har vært under press som følge av den stadig mer usikre situasjonen i landet.

Morgan Stanley peker på at Tyrkia har gjort det bedre enn ventet siden storbankens forrige Tyrkia-oppdatering i vår, gitt de store politiske omveltningene landet har vært gjennom de siste månedene.

Men den bedre enn ventede utviklingen til tross; de økonomiske problemene ventes å tårne seg opp.

«Økonomisk vekst er i hovedsak drevet av innenlands konsum, og det er ikke bærekraftig», heter det i rapporten. Grunnen er ifølge Morgan Stanleys økonomer avhengigheten av russisk matimport og den fallende turismen.

Storbanken mener det heller «ikke er bærekraftig» å ha en sentralbankrente som er lavere enn prisveksten i landet. Sentralbankrenten ligger på 7,5 prosent, og konsumprisindeksen ventes av Morgan Stanleys økonomer å øke med åtte prosent. Dette innebærer at renten etter inflasjon, realrenten, er negativ. Det mener Morgan Stanley er et problem når Tyrkia må låne penger fra utlandet for å finansiere sine investeringer. En negativ realrente gjør det mindre attraktivt å låne penger til landet.

Vil ikke gripe inn

Da markedene åpnet etter helgens kuppforsøk mandag falt den tyrkiske liren på det meste med omtrent fem prosent mot dollar, det største fallet siden 2008. Like før klokken 16 mandag var Istanbul-børsen ned over åtte prosent.

I et TV-intervju søndag kveld uttalte den tyrkiske visestatsministeren Mehmet Şimşek at Tyrkia ikke vil gripe inn i markedene og «la prisene justere seg selv».

Tirsdag holder den tyrkiske sentralbanken pengepolitisk møte, men Svendsen tror ikke valutasvekkelsen over helgen er stor nok til å kreve nye tiltak fra sentralbanken.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Betaler 400.000 kroner for sommerskole - av egen lomme  

Disse bransjene er på jakt etter flest nye ansatte med høyere utdanning  

Petter Stordalens viktigste karriereøyeblikk hadde han som 33-åring: - Det forandret karrieren min  

Ekteparet Bahar (28) og Ahmet (32) Cambaz mistet onkelen sin under kuppforsøket i Tyrkia: – Hvorfor drepte soldatene onkel? dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.