Eksplosjonen rammet mandag utenfor et kultursenter i den hovedsakelig kurdiske byen Suruc sørøst i Tyrkia.

– Våre første beviser viser at dette var et selvmordsangrep utført av Den islamske staten (IS), sier en høytstående tjenestemann i Ankara til Reuters.

Suruc ligger rundt en mil unna den syriske byen Kobani der kurdiske styrker med støtte fra den USA-ledede koalisjonens luftangrep har kjempet mot IS.

Bomben gikk av da unge studenter fra en aktivistgruppe var samlet for å uttale seg til lokal presse om en reise til Kobani, der de skulle hjelpe til med å gjenoppbygge byen.

En tjenestemann opplyser ifølge AFP at 30 mennesker er bekreftet døde. Ifølge innenriksdepartementet ble rundt 100 såret i eksplosjonen.

Stor folkemengde

Videoopptak viser unge menn og kvinner som står bak et banner der det erklæres støtte til Kobani. Rundt 300 mennesker skal ha vært i gruppen. Plutselig kommer en stor eksplosjon, tilsynelatende fra folkemengden.

– Jeg så over 20 lik. Det var en stor eksplosjon, sier et vitne ved navn Mehmet.

Dersom det bekreftes at IS sto bak, vil det være det første angrepet av denne typen som er begått av IS-opprørere i NATO-landet Tyrkia.

Den tyrkiske avisen Hurriyet skriver at en 18-årig kvinne sto bak angrepet, men opplysningen er ikke bekreftet.

Soldater til grensen

Angrepet skjer bare uker etter at Tyrkia utplasserte ytterligere soldater og utstyr langs deler av dets grense mot Syria. Utplasseringen skal forsøke å hindre at kampene kurdiske styrker, opprørsgrupper, syriske regjeringsstyrker og IS-opprørere kjemper i nabolandet, skal spre seg til Tyrkia.

President Recep Tayyip Erdogan fordømmer angrepet som en terrorhandling.

– På vegne av mitt folk forbanner og fordømmer jeg denne brutalitetens gjerningsmenn, sier Erdogan.

Ikke siden et angrep mot byen Reyhanli i 2013, der minst 50 mennesker ble drept, har Tyrkia mistet så mange mennesker i et angrep av denne typen.

En tyrkisk tjenestemann uttaler at hendelsen mandag «var hevn for den tyrkiske regjeringens innsats for å bekjempe terrorisme».

Gjenoppbygging

Studentene som ble angrepet i Suruc, tilhører en sammenslutning av sosialistiske ungdomsforeninger. I Kobani skulle de bygge et bibliotek, plante trær og bygge en lekeplass, sier et medlem av gruppen, Fatma Edemen, til Reuters.

– Jeg sto bak banneret, så jeg kunne ikke se angriperen, men vi har forstått at det var et selvmordsangrep. Jeg ble kastet i bakken, hoppet opp og begynte å løpe før jeg skjønte hva som skjedde, sier Edemen.

Angrepet skjedde etter en rekke angrep mot det kurdiskvennlige tyrkiske partiet HDP i forkant av valget på ny nasjonalforsamling 7. juni.

– Mens de andre var tilfeldige og slurvete, antyder størrelsen på denne eksplosjonen noe mer sofistikert, sier Tyrkia- og Syria-ekspert Aaron Stein.

Samme dag som angrepet i Suruc, utløste en person en bilbombe i Kobani, som araberne kaller Ayn al-Arab. To medlemmer av den kurdiske sikkerhetsstyrken ble drept, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Les også: 1,7 mill. for leilighet uten eget bad

Råvarekrakk kan gjøre landet til «det nye Hellas»

Asia i dag: Nekter Obama å bo på kinesiskeid hotell i New York

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

En gresk viking

En gresk viking
Han har hakekors på armen, liker vikinger, men er ingen nazist. Ilias Kasidiaris ønsker å ta makten i Hellas.
00:45
Publisert: