- Det holder ikke med ord, det trengs endring, sa Merkel natt til fredag da EUs stats- og regjeringssjefer avsluttet første toppmøtedag i Brussel.

Sammen med Frankrike planlegger Tyskland å gå til USA i et forsøk på å få en avkl#229 om amerikansk overvåking i Europa. De skal også forsøke å nå en felles forståelse av hvordan informasjon hentet fra signalspaning skal håndteres, sier Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt ifølge nyhetsbyrået TT.

Andre land vil også få mulighet til å bli med i initiativet om de ønsker, men uansett er tyskerne og franskmennene bedt om å rapportere om utviklingen når topplederne møtes neste gang i desember.

Overskygget
Spionasje overskygget fullstendig første møtedag for EU-lederne etter avsløringer om at Merkels mobiltelefon skal ha blitt avlyttet av amerikansk etterretning. Også flere millioner franske telefonsamtaler skal ha blitt avlyttet.

Samtidig skrev britiske The Guardian at et hemmeligstemplet dokument fra den amerikanske varsleren Edward Snowden viser at USA kan ha avlyttet 35 toppledere.

Nå må det ikke oppstå flere tillitsbrudd, understreket Merkel etter at hun og Frankrikes president François Hollande informerte de europeiske kollegene om den siste utviklingen.

Sannhet
EU-lederne er enige om at det «på vegne av europeerne nå er et samlet ønske om sannheten», sa Italias statsminister Enrico Letta.

Men spekulasjonene om at EU kommer til å legge forhandlingene om en frihandelsavtale med USA på is som følge av striden, la Letta døde.

- Det er ingen sammenheng mellom denne saken og forhandlingene, sa han ifølge nyhetsbyrået DPA, og budskapet ble gjentatt av Merkel.

Venner
Merkel kom til toppmøtet i Brussel i en bil med passende 007-skilter og understreket at spionasje ikke er noe man gjør mot venner. Tilliten må nå gjenreises, sa hun. Overfor pressen snakket hun videre om hvordan USA og Tyskland er allierte, har kjempet sammen i Afghanistan og sett soldatene sine dø der.

- Da ønsker man å vite at man ikke trenger bekymre seg for denne typen overvåking, sa Merkel.

Men endret telefonvanene sine har hun ikke.

- De som snakker med meg, vil alltid høre det samme budskapet, understreker den tyske lederen.

Les også på DN.no i dag:
Ole Enger (65) har vært toppsjef halve livet
Jobbet for Rema - etter valget
Ti prosent Dreamliner-rabatt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.