Oslo (TDN Finans): Det internasjonale pengefondet (IMF) med støtte fra blant annet Tyskland ønsket en avgift på 40 prosent for alle innskudd på Kypros over 100.000 euro.

Det skriver Financial Times Brüssel-redaksjonssjef Peter Spiegel i en blogg tirsdag kveld.

Det var også aktuelt med ytterligere tiltak.

Fryktet panikk i EU
Han påpeker at alle aktørene kjemper om å ikke få skylden for innskuddsavgiften som veltet redningspakken i parlamentet.

"Kommisjonen fryktet at det ikke bare ville utløse panikk i andre eurosoneland, men også gi massiv kapitalflukt fra Kypros, særlig blant russiske innskytere.

Ettersom russere også utgjør mange av turistene som besøker Kypros, ville dette også ramme turismen, og dermed samlet sett de to største bransjene på Kypros.

Det var også en frykt for at kapitalflukten ville utradere bankene, og alle innskytere ville mistet sine penger.

Kompromiss
EU-kommissær Olli Rehn foreslo en avgift på tre prosent inntil 100.000, fem prosent for 100-500.000 euro, og syv prosent over dette.

-Siden dette var det eneste forslaget som var et alternativ til en full pakke, ble det støttet av Den europeiske sentralbanken, og medlemsland som Frankrike, Italia, Spania og også Eurogruppens leder Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem, sier en kilde til FT.

Etter motstand fra Tyskland foreslo Dijsselbloem 7,5 prosents avgift under 100.000 euro og 12,5 prosent over.

Dette var Kypros' president Nicos Anastasiades mot, og ville gå fra møtet, men ble overbevist om å bli av ESB-rådsmedlem Jürg Asmussen, som opplyste at Kypros nest største bank laiki ville gå overende uten en avtale, ettersom de ikke lenger kvalifiserte for kriselån fra ESB. Det var ventet å også velte Kypros største bank.

Kypros' president skal deretter ha kjempet hardt for å ikke gå over 10 prosents avgift for noen, men spørsmålet om hvordan innskyterne skulle bidra med 5,8 milliarder euro ble overlatt til landets myndigheter.

Les også: Katastrofalt dårlig nybilsalg i Europa (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.