Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble heller kaldt vann i blodet på alle som hadde håpet og trodd på tysk kjøpefest.

Mario Draghi, sjef for Den europeiske sentralbanken (ECB), er blant de som har tatt til orde for at euroland med god økonomi bør bruke mer penger over statsbudsjettet for å få fart på økonomien og skape nye arbeidsplasser. Tanken er at dette vil være bra både for landene selv, og gi en ekstra drahjelp til eurolandene som fortsatt sliter tungt.

Draghis kommentarer, som falt sist måned, ble i markedene tolket som en åpne oppfordring til Tyskland om å åpne pengesekken.

I en tale til Forbundsdagen avviser Schäuble blankt en slik økonomisk politikk.

- Bruk av mer og mer offentlige penger, og aksept for høyere underskudd og gjeld, leder oss på ville veier, sier Schäuble.

- Vekst og arbeidsplasser skapes ikke via større underskudd. Hvis så hadde vært tilfelle hadde jo ikke vi i Europa hatt noen problemer for tiden, legger han til, med henvisningen til de tyngende underskuddene og gjelden i mange euroland.

Det tyske statsbudsjettet går i år omtrent i balanse, og det er lagt opp til moderate overskudd de neste årene. Samtidig er statsgjelden på vel 50 prosent av brutto nasjonalproduktet (bnp), og på rask vei nedover.

Instruksen for eurolandene er at underskuddet på statsbudsjettet kan være på maksimalt tre prosent av bnp, og statsgjelden på maks 60 prosent av bnp. Mange av kriselandene i sør, men også et land som Frankrike, bryter i dag disse grensene med klar margin.

Tyskland har siden finanskrisen i 2008/09 jevnlig fått kritikk av både økonomer og flere av europartnerne, og blitt beskyldt for å ha en for ensidig oppmerksomhet på å holde seg innenfor euroreglene. Kritikerne mener det kan være klokt å låne penger for å få fart på økonomien igjen.

Men dette har aldri rokket tyskerne, som konsekvent sverger til en politikk der en euro skal tjenes før den kan brukes. Dette skinner igjennom i hele den tyske EU-politikken, der Tyskland har stilt seg i spissen for en gruppe euroland i nord med beinhard budsjettdisiplin.

Forbundskansler Angela Merkels koalisjonsregjering har slått fast at Tyskland neste år ikke vil låne så mye som en eurocent. Det blir i såfall første gang siden 1969 Tyskland (da Vest-Tyskland) ikke låner penger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.