Investeringsbanken UBS , den tyske finansgiganten Allianz og Abu Dhabis oljefond, som står bak de fire selskapene som saksøkte staten, tapte søksmålet de hadde anlagt mot den norske stat.  De kjøpte seg inn i Gassled, rørsystemet som frakter norsk gass til kontintentet, da staten for første gang åpnet for at private investorer kunne kjøpe seg inn i 2010 og 2011.

Les også: Staten vant Gassled-søksmål

Året etter varslet olje- og energidepartementet at det vurderte å senke tariffen for gassfrakt, og i juni 2013 ble tariffen satt ned for perioden 2016 til 2028. Investorene mente de går glipp av en gevinst på 34 milliarder kroner.

Dommen fra Oslo tingrett ble offentlig i formiddag. Der går det frem at dommerne mener at departementet burde ha gjort det klart for offentligheten at det pågikk et arbeid i Olje- og energidepartementet for å vurdere tariffene, før det åpnet for infrastrukturinvestorer.

«Å redegjøre objektivt for Olje- og energidepartementets handlingsrom er veiledning som departementet skal gi, men det skal ikke gi uttrykk for når og hvordan en bruk av dette handlingsrommet eventuelt ville bli benyttet», heter det i dommen.

Retten mener at det ikke er «i strid med likebehandlingsprinsipper eller taushetsplikt eller regler om innsideinformasjon å redegjøre for Olje- og energideparetmentets handlingsrom. En korrekt saksbehandling ville innebære at alle aktører og potensielle aktører hadde fått slik lik veiledning».

Dommeren mener flere av investorene ville ha kjøpt seg inn selv om de hadde kjent til at tariffene kunne bli endret, men da "til en pris som gjenspeilte den risiko for endringer som var realiteten."

Skjønte ikke

«Imidlertid finner retten etter en konkret vurdering av bevisene i saken at Olje- og energidepartmentets ledelse på tidspunktet for eierskiftene ikke var bevisst departementets eget handlingsrom på dette området. Ledelse er i denne sammenheng departementsråd, relevant ekspedisjonssjef og avdelings-direktør. Den politiske ledelsen synes ikke å ha vært involvert i enkeltelementer knyttet til tariffene og hadde derfor ikke forutsetninger for å avklare dette», skriver dommer Finn Haugen.

Retten konkluderer med at departmentet etter rettens oppfatning først ble bevisst sitt eget handlingsrom etter gassfunn i Barentshavet og etter en serie heldagsmøter mellom departementet og Gassco i 2012 der overordnede analyser av fremtidige norske gassleveranser var sentralt.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.