Etter at aksjemarkedene fredag gjorde seg fredig med årets tredje kvartal, som ble det verste kvartalet siden finanskrisen, starter jakten på nye signaler om hvordan årets siste kvartal vil utvikle seg.

Allerede i løpet av den kommende uken kan det kanskje komme noen svar.

USA
Fra USA kommer det første viktige nøkkeltallet allerede mandag. Det er ventet at den viktige innkjøpssjefindeksen ISM for produksjonssektoren falt videre i september fra 50,6 til 50,3.

Hvis ekspertene har rett er det fortsatt slik at det er tiltagende aktivitet i den amerikanske produksjonssektoren. Men bare så vidt. En indeks under 50 indikerer at innkjøpssjefene tror på fallende aktivitet fremover.

Ifølge estimatene fra Bloomberg News er det ventet at den tilsvarende indeksen for service-næringen, som legges frem onsdag, også vil falle moderat, fra 53,3 i august til 52,8 i september.

Onsdag kommer også et forvarsel på hva fredagens offisielle arbeidsmarkedsrapport vil inneholde. Som vanlig legger ADP frem sine tall for sysselsettingen i privat sektor onsdagen før jobbrapporten.

Det er ventet at den private sysselsettingen økte med 70.000 personer i september, ned fra 91.000 måneden før.

Ukens viktigste
Ukens viktigste tall er nettopp fredagens jobbrapport fra det amerikanske Arbeidsdepartementet. Etter en overraskende svak rapport i august, da den viste at det samlet sett ikke ble skapt noen flere nye jobber i USA i løpet av måneden, venter ekspertene at septemberrapporten vil vise en samlet økning i privat og offentlig sysselsetting, utenom jordbruket, på 50.000 jobber.

Arbeidsledighetsraten holdt seg stabil på 9,1 prosent, dersom ekspertene får rett.

Det er også verdt å merke seg at sentralbanksjef Ben Bernanke tirsdag snakker om den økonomiske utviklingen i Senatets og Representantenes hus' felles økonomiske komité. Innledningsforedraget er ventet å starte klokken 16.00 norsk tid.

Europa
I Europa er det en annen sentralbanksjef som vil få mye oppmerksomhet denne uken. Sentralbanksjef Jean-Claude Trichet leder sitt siste rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ESB) torsdag.

Enkelte eksperter har pekt på at Trichet kan komme til å gjøre helomvending på sitt siste møte og levere et rentekutt på 0,25 eller til og med 0,5 prosentpoeng.

Det tror imidlertid ikke ekspertene i Danske Markets.

- For det første tror vi ikke den nåværende tillitskrisen bør bli løst med et rentekutt. ESB ønsker at politikerne viser mer tydelig handling i stedet for at ESB skal ordne opp i rotet. For det andre har flere medlemmer i ESB-rådet i det siste indikert at ESB ikke skal drive med finjustering og at en "stødig hånd"-tilnærming er det beste ESB kan gjøre for økonomien, skriver Danske Markets i en oppdatering fra fredag denne uken.

Meglerhuset tror heller ikke at sentralbanken venter en resesjon i eurosonen, noe de mener nye tall fra Tyskland underbygger. De tror dessuten at ESB mener at dagens rentenivå er svært lavt og de ikke ønsker å bruke opp den siste ammunisjonen før de økonomiske utsiktene svekkes ytterligere.

Finansministrene i eurosonen møtes til møter allerede mandag og tirsdag denne uken. Det er ventet at de vil forberede den sjette utbetalingen fra kriselånet til Hellas. Utvidelse av krisefondet EFSF blir trolig også et tema for møtene.

Japan
I Japan er det rentemøte fredag. Sentralbanken har allerede gjort mye for å forsøke å få kontroll på landets sterke valuta. Møtet vil trolig få mye oppmerksomhet.

Det vil også den såkalte Tankan-undersøkelsen få. Dette er sentralbankens kvartalsvise undersøkelse blant japanske bedrifter og kan sammenlignes med Beige Book i USA og Norges Banks regionale nettverk.

Tankan-undersøkelsen legges frem allerede natt til mandag.

Norge
Her hjemme er det relativt få nøkkeltall på kalenderen, men ukens store begivenhet vil utvilsomt få mye oppmerksomhet, selv om det ikke nødvendigvis vil gi store utslag i markedet. Torsdag legger nemlig regjeringen frem forslaget til statsbudsjett for 2011.

Ukens første nøkkeltall er PMI-indeksen for september som legges frem mandag klokken 09.00. DnB Nor Markets venter at indeksen falt til 54.0 fra 55,5 måneden før.

Samme dag klokken 11.00 kommer statistikken for boligprisutviklingen i september fra eiendomsmeglerforeningene.

Ukens siste nøkkeltall her hjemme blir industriproduksjonen som legges frem fredag klokken 10.00.

Les også:

<b>- Eurokrisen en global trussel</b>

<b>- Det er ingen der ute</b>

<b>- Markedet har et lite håp</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.