En avtale mellom de to landene ble undertegnet i Ukrainas hovedstad Kiev onsdag.
Lånet skal hjelpe den kriserammede tidligere sovjetrepublikken med å greie kortsiktige velferdsutgifter, ifølge USAs finansminister Jack Lew.
Betingelsen for lånet er at Ukrainas regjering holder fram med sine økonomiske reformer og sin korrupsjonsbekjempelse.
Tirsdag ble også EUs finansministre enige om å låne Ukraina nesten 16 milliarder kroner i år for å avhjelpe den økonomiske krisen.
Store behov
Problemene var store i økonomien allerede før det prorussiske separatistopprøret for alvor ble trappet opp i fjor vår. Men kampene i fylkene Donetsk og Luhansk har rammet kjerneområdene for Ukrainas industriproduksjon og derfor forverret den økonomiske krisen kraftig. I tillegg koster selve krigsinnsatsen landet dyrt.
Det internasjonale pengefondet (IMF) lovet allerede i fjor Ukraina en krisepakke verdt 130 milliarder kroner, men har hittil vært lite villig til å øke sitt bidrag. Totalt har ulike givere lovet Ukraina nær 210 milliarder kroner i krisehjelp, men alt tyder på at dette ikke er nok.
IMF anslår nemlig at landet trenger ytterligere 117 milliarder kroner for å holde seg flytende i år.
Krever økt innsats
Innflytelsesrike stemmer som Harvard-professor Lawrence Summers og investoren George Soros har tatt til orde for at Vesten må punge ut for å hjelpe Ukraina, skriver Financial Times.
– Det som betyr noe, er om Ukraina får tilstrekkelig støtte på et tidspunkt hvor behovene er eksistensielle, ikke detaljer om hvordan giverne skal fordele byrden, sier Summers til avisen.
Soros tok nylig til orde for en vestlige hjelpepakke på nesten 400 milliarder kroner til Ukraina.
Norge lovet budsjettstøtte på 100 millioner kroner i 2014 og et tilsvarende beløp de neste par årene. Utilstrekkelig, mener Indra Øverland, som er leder for Norsk Utenrikspolitisk Institutts forskningsgruppe på Russland, Eurasia og Asia.
– Det er overraskende at de ikke har tråkket til og gitt noen milliarder til Ukraina for å stabilisere landet, sa han til NTB før jul.
Les også: Nedgraderer Russland til søppelstatus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.