– Ifølge Minsk-avtalene er Debaltseve vår. Vi kommer ikke til å dra derfra, sier militærtalsmann Vladislav Seleznjov til Reuters.
Den avtalte våpenhvilen trådte i kraft søndag, og etter planen skulle partene trekke sine tunge våpen ut av Øst-Ukraina to døgn senere. Debaltseve har imidlertid fortsatt å være åsted for en rekke sammenstøt mellom regjeringsstyrker og prorussiske separatister de siste dagene.
I morgentimene mandag kom en rekke meldinger om brudd på våpenhvilen som trådte i kraft klokken 23 lørdag norsk tid.
– I løpet av det siste døgnet har prorussiske separatister gjennomført angrep, hevder Ukraina.
– Ukrainske regjeringsstyrker har i løpet av det siste døgnet rettet angrep mot oss, hevder separatistene.
De gjensidige beskyldningene har skapt bekymring i Tyskland, men statsminister Angela Merkel håper likevel at fornuften vil seire.
– Vanskelig
– Situasjonen er skjør, men det er ikke uventet, særlig med tanke på byen Debaltseve, sa Merkel på en pressekonferanse i Berlin mandag.
Hun viste til at Debaltseve er en strategisk viktig by i Øst-Ukraina der det er meldt om pågående kamper det siste døgnet.
– Det er klart at mye gjenstår. Og jeg har sagt at det ikke finnes garantier om at det vi forsøker å få til, lykkes. Det kommer til å bli en svært vanskelig vei å gå, sa Merkel.
Hennes talsmann Steffen Seibert sa tidligere mandag at våpenhvilen i Øst-Ukraina stort sett ser ut til å bli respektert. Men han la til at det er grunn til bekymring over situasjonen i Debaltseve. Det er viktig at avtalepunktet om uttrekking av tunge våpen blir gjennomført innen fristen, sa han.
Russland er av samme oppfatning. President Vladimir Putins utenriksrådgiver Jurij Usjakov sa mandag at situasjonen i Øst-Ukraina ikke utvikler seg i negativ retning, og at den er bedre enn den var før våpenhvileavtalen ble inngått.
– Russland håper at Minsk-avtalen blir overholdt, sa Usjakov.
Tunge våpen
Fredsplanen ble signert i Minsk torsdag etter 17 timers forhandlinger mellom Vladimir Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande.
I henhold til avtalen ble det inngått våpenhvile lørdag klokken 23 norsk tid.
Avtalen slår fast at partene skal trekke ut tunge våpen 48 timer senere, det vil si fra klokken 23 mandag norsk tid.
Det ble mandag formiddag meldt om angrep både i Donetsk og Debaltseve. Separatistene beskylder ukrainske regjeringsstyrker for å ha angrepet dem. Ukraina avviser dette og mener det er separatistene som har beskutt ukrainske regjeringsstyrker.
Ukraina oppgir at fem av deres soldater er blitt drept og 25 såret, og at opprørerne har utført 112 angrep. Separatistene mener ukrainske styrker har brutt våpenhvilen 27 ganger det siste døgnet.
– Ingen ensidig uttrekking
Senere mandag uttalte de prorussiske separatistenes forhandlingsleder Denis Pusjilin at de er villige til å trekke sine tunge våpen tilbake fra frontlinjen, men bare hvis Ukraina gjør det samme, i tråd med Minsk-avtalen.
Samtidig kommenterte Eduard Basurin, talsmann for forsvarsdepartementet i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, situasjonen slik:
– Vi foreslår å åpne en korridor for ukrainske soldater slik at de kan legge ned sine våpen og forlate området. Vi skal ikke engang ta dem som krigsfanger, sa Basurin.
LES OGSÅ: Hackere kom unna med 7,6 milliarder
Cameron størst på ny meningsmåling
Erna vil styrke arbeidet mot antisemittisme (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.