Ragnhild Kvarberg Hjelle (FIK Tønsberg) vant dameklassen suverent i helgens Rallarvegløp, med 38 minutter ned til Hilde Gudem (SK Vidar) på andreplass. Dermed viser den tidligere mellomdistanseløperen stor allsidighet med tanke på løspkapasitet.
Løpet besto av to etapper over to dager, og Kvarberg Hjelle gjennomførte de to etappene med en samlet sluttid på 6:46. Totalt fullførte 21 kvinner og 41 menn begge etappene i årets konkurranse.
Motvind og varmt
Mens plasseringene i dameklassen fordelte seg over tre strekk på topp fem-plasseringene, var det litt jevnere i herreklassen. Med tiden 6.07 vant likevel John Henry Strupstad (Ren-Eng IL) med god margin ned til Anders Staude (Gular) på tiden 6.26. Siden var det mellom tre og fem minutter ned til de tre neste plasseringene. Det gikk ikke like fort i år for Ren-Eng-løperen, som ifjor satte rekord på begge etappene med en sammenlagttid på 5.33.
- Det gikk ikke like lett og fort som i fjor, men kombinasjonen av varme og motvind gjorde nok at det ikke ble snakk om løyperekord, sier Strupstad.
Ved start i Flåmsdalen var det 25 grader og strålende sol, og med lite skygge og motvind lå ikke forholdene til rette for rekorder. Vinden varierte fra svak til frisk bris.
Mellomdistanseløpere og langdistanseløpere trener veldig likt
Tidligere i år publiserte et team fra Olympiatoppen en forskningsartikkel om Grete Waitz treningsopplegg, som undersøkte hvilket treningsopplegg som utgjorde hennes beste sesonger. Blant annet viste den at hun løp raskere på treninger og hadde mindre treningsmengde enn dagens maratonløpere. Spørsmålet er om hennes treningsopplegg, og grunnlaget til mellomdistanseløpere som Kvarberg Hjelle, er fordelaktig for både korte og lange løp?
Espen Tønnessen, fagsjef for trening ved Olympiatoppen, var med og skrev forskningsartikkelen. Han er ikke overrasket over at det var en mellomdistanseløper som vant ultraløpet.
- Det er overraskende små forskjeller mellom treningsopplegget til en mellomditanse og en langdistanseløper. De følger det samme opplegget med 2-3 dager intensiv trening og 2-3 dager rolig. På internasjonalt nivå trener mellomdistanseløpere opp mot 80-90 prosent av mengden langdistanseløpere trener, forklarer Tønnessen.
På én sesong (1978–1979) deltok Waitz i 50 løp og vant 48 av dem, en del av de var mellomdistanser, viser ikke det et vellykket treningsopplegg?
- Jo, Waitz trente mer som en mellomdistanseløper, men hun kunne vunnet flere maraton om hun hadde trent mer som en langdistanseløper, hevder Tønnessen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.