Da vi testet Apples supertynne Mac med 11-tommers skjerm i fjor, konkluderte vi med at den ikke bare var den lekreste bærbare pc-en på markedet, men også det beste valget hvis du vil ha en tynn, liten og lett bærbar pc som er både rask og enkel å bruke. Vi hadde derfor store forventninger til den helt nye 2011-utgaven. Den er ikke bare blitt raskere enn forgjengeren – men faktisk også billigere.
Den nye MacBook-en ble lansert i slutten av juli, samtidig med en større oppdatering av Apples operativsystem Mac OS X ("Lion"). Den leveres naturligvis med dette ferdig installert. ILife-programvaren for blant annet bildebehandling og videoredigering følger også med.
Innfrir
Med en vekt på bare 1,08 kilo og en tykkelse på 0,3-1,7 cm fremstår MacBook Air som en usedvanlig tynn og lett bærbar pc. Kabinettet er laget i børstet aluminium, noe som ikke bare ser veldig lekkert ut – men også gjør at pc-en virker svært solid.
Apple hevder de nye modellene skal være inntil 2,5 ganger raskere enn forgjengerne, takket være nye og kraftigere Intel-prosessorer.
Vi kjørte testprogrammet Geekbench for å sjekke om Apple har ordene sine i behold. Selv om et slikt testprogram bare gir en indikasjon – og faktisk ytelsesøkning kan variere avhengig av hvilke programmer du kjører – var resultatene overbevisende. Vi endte opp med en Geekbench-score på 4 655 poeng, mens fjorårets 11-tommers MacBook Air med Intel Core2 Duo-prosessor endte på 2 030 poeng. Med andre ord rundt 2,3 ganger bedre ytelse enn den MacBook Air-modellen vi testet for ett år siden.
Vår testmaskin kom med en Intel Core i5-prosessor med to prosessorkjerner på 1,6 GHz, og vil du ha mer krutt finnes det også en enda mer avansert Intel Core i7-versjon på 1,8 GHz.
Bakbelyst tastatur
Bortsett fra mye bedre ytelse, er det ikke så veldig mye som skiller nye MacBook Air fra den forrige versjonen. Det er litt forbedringer her og der, som blant annet at tastaturet nå har fått bakbelysning. Dette er veldig praktisk når du bruker maskinen i dårlig lys, som for eksempel når du sitter på et fly. Lyset i tastaturet justeres automatisk avhengig av hvor mye lys det er i omgivelsene.
En annen forbedring, er at du nå får 11-tommersutgaven med 256 GB lagringsplass. I fjorårets modell var maks kapasitet 128 GB, noe som fort kan bli i minste laget hvis du har mange programmer installert, eller du har massevis av bilder og videoer lagret på maskinen.
MacBook Air har ingen roterende harddisk av den tradisjonelle typen, men benytter i stedet såkalt SSD – det vil si en slags minne som holder på informasjonen selv om strømmen skrus av. Dette er samme prinsipp som brukes i minnebrikker til digitalkameraer og i USB-minnepinner. Fordelen er at det gjør pc-en raskere, samtidig som det er mye mindre risiko for at du mister data hvis du skulle sette pc-en hardt fra deg.
Den siste nyheten er at skjermporten nå er erstattet med en såkalt Thunderbolt-port. Den lar deg fortsatt koble til Mac-skjermer via en vanlig Mini Displayport-tilkobling, i tillegg til at du kan koble til andre typer Thunderbolt-utstyr som lar deg overføre data 20 ganger raskere enn USB. Foreløpig er det ikke mye Thunderbolt-utstyr å få tak i, men det finnes blant annet et par eksterne harddisker. Du kan for øvrig ¿koble til skjermer fra andre enn Apple via ulike overganger.
En fryd å bruke
MacBook Air er en fryd å bruke. Til tross for at maskinen er liten, er tastaturet i full størrelse, og ett av de aller beste vi har prøvd. Den store pekeplaten i glass støtter multitouch, og med den nye versjonen av Mac OS X er det nå støtte for enda flere fingerbevegelser. I tillegg til å kunne zoome, rotere og rulle ved hjelp av to fingre, kan du nå blant annet få oversikt over programmer som kjører ("Mission Control") ved å bruke tre fingre.
Den 11,6 tommer store skjermen er lyssterk og har topp bildekvalitet, men ettersom den har blank overflate er den noe utsatt for reflekser -- spesielt om du jobber utendørs. Den høye oppløsningen på 1 366 x 768 bildepunkter betyr skarpe bilder og at du får plass til mye informasjon på skjermen, selv om det kan bli litt smått hvis du ikke zoomer inn.
Skulle vi savne noe, måtte det være bedre tilkoblingsmuligheter. Apple har valgt å droppe kablet nettverk helt, og det er også kun to USB-porter. Men heldigvis er det i dag sjelden man ikke har tilgang til trådløst nettverk. Det er også verdt å være oppmerksom på at det ikke er mulig å bytte batteri, siden dette er fastmontert i maskinen. Det kan være et problem hvis du har behov for å være lenger borte fra en stikkontakt enn de rundt fem timene batteriet varer.
Rask og stilig
Alt i alt mener vi at Apple med denne oppgradering har gjort markedets beste ultraportable pc enda bedre. Til tross for prisreduksjon er MacBook Air fortsatt ingen billig fornøyelse, men du får en svært brukervennlig, rask og stilig maskin du garantert blir fornøyd med.