Denne uken ble NM i Ungt Entreprenørskap i Lillestrøm arrangert. DN Gründer møtte noen av ungdommene som har en lovende gründerfremtid.

 – Det er jo mye rein på vidda, da...

Slik svarer Lemet Niillas Anti (17) på spørsmålet om hvor gründerideen kom fra. Sammen med klassekamerater fra Karasjok startet han ungdomsbedriften Renko UB, som har utviklet en slakterbenk, som forhindrer ryggproblemer ved løft og slakting av rein.

Bedriften har solgt fem slakterbenker for 2500 kroner, fått stor oppmerksomhet i nord, og vært i Riga i forbindelse med International Student Company Festival-konkurransen. Der kom de på fjerde plass i kategorien beste innovative produkt.

– Det var noen vegetarianere i juryen. De synes kanskje det var litt voldsomt, sier Issát Ovllá Varsi (17)

Torsdag og fredag stilte kameratgjengen opp i samedrakt på NM i Ungt Entreprenørskap i Lillestrøm. Norgesmesterskapet viser frem de beste ungdomsbedriftene fra hele landet. For mange norske skoleelever er faget entreprenørskap, og påfølgende oppstart av en egen bedrift, det første møte med gründerlivet.

Statsministeren: – Veldig gode pitcher

Statsminister Erna Solberg var også til stede og møtte de unge gründerspirene. Hun ble imponert over de mange gode ideene  - og pågangsmotet.

– De er veldig gode til å pitche ideene sine, sier Solberg.

– Ungdomsbedriftsfagene gir deg en erfaring av å sette i gang med ditt eget. Studier gjort av fagene viser også at flere av de som tar fagene har lyst til å starte en egen bedrift etterpå. Det er også en stor prosentandel som går videre med å gjøre det, sier Solberg.

– Hva er dine tips for en god pitch?

– Det viktigste må være å ha et godt produkt å selge, en god historie bak det, og så vise at man har evne til å gjennomføre det man har begynt med, sier statsministeren.

– Tid og energi

Ungdomsbedriften Hidepark har laget sammenleggbart sykkelstativ. Emilie Hangerhagen demonstrerer hvordan den fungerer. Bedriften ble kåret til beste ungdomsbedrift under NM i Ungt Entreprenørskap 2016.
Ungdomsbedriften Hidepark har laget sammenleggbart sykkelstativ. Emilie Hangerhagen demonstrerer hvordan den fungerer. Bedriften ble kåret til beste ungdomsbedrift under NM i Ungt Entreprenørskap 2016. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
Skal vi tro elevene DN møtte torsdag, har gründerlivet både gitt mersmak, men også åpnet øynene deres for en viktig refleksjon: Det er slitsomt å være gründer.

– Det har gått mye tid og energi med til dette. Men det har mest av alt vært ekstremt lærerikt, sier Frida Korff (17) i ungdomsbedriften Kjærlighetsbarna.

Ungdomsbedriften fra Odda har fått mye oppmerksomhet i mediene. Den driver med rådgiving, foredrag og aktiviteter for aktører som jobber med barnevernsbarn, og fikk besøk og ros fra statsminister Erna Solberg

Korffs medgründer, Julia Celina Aase Svåsand (18), bodde i oppveksten i flere fosterhjem, og hadde lyst til å starte en bedrift som hjelper unge som er i samme posisjon som hun selv har vært i.

Jentene har fått flere oppdrag det neste året, men må egentlig avvikle ungdomsbedriften når faget er over til sommeren. De vurderer likevel å gå videre, enten ved å starte et aksjeselskap eller gjøre noe i en annen form.

Les mer om spennende oppstartsbedrifter på DNgründer, følg oss også på Facebook og Twitter.

Flere vil starte et eget selskap

Det finnes ikke oppdaterte studier de seneste årene for effekten Ungt Entreprenørskap har. Den siste studien, gjort av Østlandsforskning på vegne av Hovedorganisasjonen Virke og Ungt Entreprenørskap i 2011, viste tydelig effekt av ungdomsbedriftfagene.

  • 12 prosent av tidligere elever med ungdomsbedrift har startet egen, mot åtte prosent i den voksne delen av befolkningen.
  • 33 prosent har lederansvar i dag, mot 25 prosent i kontrollgruppen.
  • 55 prosent tror de både har kunnskap og ferdigheter som er nødvendig for å starte en bedrift, mot 41 prosent i kontrollgruppen.
  • 46 prosent ønsker å bli selvstendig næringsdrivende, mot 39 prosent i kontrollgruppen.

(Kilde: Østlandsforskning).

Gründer i Moods of Norway Simen Staalnacke var tilstede på Lillestrøm torsdag. Han er overbevist om at jo tidligere man får inn entreprenørskaptankegang hos barn og ungdom, jo større mulighet er det for at disse blir gründere.

– Det er lett å prioritere de kjente og kjære fagene i skolen. Men jo tidligere man begynner, jo bedre blir det, sier Staalnacke.

Han får støtte av Oscar Hellenes (23), gründer i LOTEL og tidligere vinner av NM for beste ungdomsbedrift.

Hellenes og kompanjongene hadde bedriften Datadong - som lagde pc-vesker med Marius-mønster. Erfaringene betydde mye for Hellenes' videre gründerkarriere.

- Det var utrolig viktig på mange måter. Å få anerkjennelse fra flinke folk jeg selv så opp til, ga meg pågangsmot til å tørre å starte det neste prosjektet, og det neste deretter. Jeg tror ingen er født til å bli entreprenører, det er noe man må lære, prøve og feile, sier Hellenes.

SE BILDESERIE FRA NM I UNGT ENTREPRENØRSKAP OVER!

Her er et par tidligere saker om ungt entreprenørskap:

17-åringer ypper mot it-gigant

Kunsten å tenke smått nok(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.