I desember ble det kjent at investorene Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik hadde kjøpt seg opp i papirprodusenten Norske Skogindustrier. De tre, som kaller seg Unionen, krevde ektraordinær generalforsamling for å få endringer i valgkomiteen og bedrfitsforsamlingen.
Det havarerte ved første korsvei.
Les også: Sviende nederlag for Unionen
Men nå skal tonen ha blitt en annen. NRK melder mandag at Stordalen og co skal være på vei inn i styrende organer i selskapet.
Les også:
Får det som de vil
Halvor Bjørken sitter i styret i Norske Skog. Han er også styreleder i Allskog, én av de fire store skogeierforeningene som har mye makt i papirprodusenten. Allskog og Viken Skogeierforening har lenge motsatt seg at Unionen skulle få plass i de styrende organer.
- Har skogeierne endret oppfatning om Unionen?
- Det vil jeg ikke gi noen kommentar til, sier en svært ordknapp Bjørken til DN.no.
De tillitsvalgte i Norske Skog var først veldig skeptiske til Unionens inntog i selskapet. Dette endret seg etter at de tillitsvalgte og Unionens Ove gusevik møttes for en oppklarende samtale i begynnelsen av februar.
Les også:
Team Stordalen fikk audiens
Etter den tid har de tillitsvalgte talt Unionen sak både i kontakt med valgkomiteen og direkte overfor skogeierne.
- Naturlig
- De ansatte synes det er naturlig at Unionen får representasjon med tanke på størrelsen deres, sier konserntilliltsvalgt Stein-Roar Eriksen til DN.no.
- Det har vi sagt direkte til skogeierne i flere sammenhenger og vi også sagt det til Ove Gusevik, fortsetter han. Eriksen oppfatter det også slik at skogeierne nå er på glid.
Dette vil ikke Bjørken bekrefte før valgkomiteens innstilling er klar. Denne ventes rundt månedsskiftet mars/april. Valgkomiteen skal da innstille kandidater til bedriftsforsamlingen og styret. Deretter velger generalforsamlingen bedriftsforsamlingen som så velger selskapets styre.
Styreleder i Mjøsen Skogeierforening Even Mengshoel sier at skogeierne ikke har bestemt seg ennå.
- Vi prøver å samles om et budskap inn mot valgkomiteen, men foreløpig har vi ikke konkludert, sier han til DN.no.
- Jeg lurer på hvor NRK har sin bastante oppfatning fra, fortsetter han.
- Vi i Mjøsen har hele tiden sagt at vi er åpen for representasjon, men vi har ikke sagt noe om hvor mange eller hvor. Vi var betenkte til å stenge dem helt ute, forklarer han.
- Det ville forundre meg om de ikke fikk noen plass nå, sier Mengshoel.
Ove Gusevik kan også bekrefte at stemningen har endret seg.
- Rasjonelt
- Vi opplever at flere aksjonærer deler vårt syn om at de må gjennomføres en del tiltak her. Det er mer åpenhet for våre forslag når vi diskuterer med forskjellig aksjonærgrupperinger, sier Gusevik til DN.no.
- Hvis skogeierne opptrer rasjonelt burde ikke de ha noe imot de forslagene vi har kommet med, fortsetter han.
- Blir du overrasket hvis dere ikke får noen representasjon?
- Dette handler om en helhet for oss. Vi ønsker å være aktive aksjonærer, både i bedriftsforsamlingen og styret. Vi har sagt at de styrende organer må styrkes med kompetent personell som besitter finanskompetanse.
- Hvem ønsker dere å ha inn i de forskjellige rollene?
- Det har vi ikke kommunisert utad. Vi har en dialog med valgkomiteen om det, avslutter Unionens talsperson.
Norske Skogs bedriftsforsamling har 12 aksjonærvalgte medlemmer. I styret sitter det seks medlemmer som ikke er ansatterepresentanter. Hvem som eventuelt må forlate sine posisjoner for å gjøre plass for Stordalen og co er fortsatt et åpent spørsmål.
- Det er valgkomiteens fordømte ansvar å finne frem til en helhetlig løsning, avslutter Mengshoel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.